Háborognak az európai biztosítók!
2012.04.27
Az Európai Unió további hat hónappal meg kívánja hosszabbítani a tagországoknak kitûzött határidõt, ameddig a biztosítókra vonatkozó új, szigorú tõkekövetelményeket saját nemzeti jogrendszerükbe át kell ültetniük. A biztosítók háborognak a döntés miatt, mivel így kevesebb idejük lesz a szabályok végleges változatához alkalmazkodni - írja a Reuters.

A jogszabályok nemzeti átültetésének végsõ határidejét 2013 júniusára teszik át, mivel a Szolvencia II szabályrendszer végleges tervezete várhatóan nem lesz kész október végéig, ahogy azt eredetileg tervezték – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

„Ennek fényében a Bizottság hamarosan elõterjeszti javaslatát a Szolvencia II átültetési határidejének 2013. június 30-ára hosszabbításáról” – olvasható a közleményben.

A javaslat azt is megerõsíti majd, hogy a biztosítóknak 2014 januárjáig meg kell felelniük az új elõírásoknak, ez tehát a végsõ véghajtási határidõ, amire már tavaly óta készülnek a társaságok.

A döntés nyomán a biztosítóknak mindössze hat hónapjuk marad a szabályok nemzeti jogba átültetett változatának tanulmányozására és átvételére, holott sokan egy éves idõintervallumra számítottak. Ez meglehetõsen szûkre szabja az idõt ahhoz is, hogy hatósági jóváhagyást szerezzenek a társaságok a belsõ modelljeikhez, vagyis azokhoz a házon belüli szakértõk által fejlesztett számítógépes modellekhez, melyek kiszámítják a Szolvencia II szabályrendszernek megfelelõ tõketartalék szükséges szintjét.

„A szabályok nemzeti jogba történõ átültetése és a Szolvencia II életbelépése közötti idõszak 12 hónapról 6 hónapra történõ lerövidítése elfogadhatatlan” – fogalmazott a német biztosítási szövetség (GDV).

A Brit Biztosítók Szövetségének (ABI) prudenciális szabályozásért felelõs igazgatója, Hugh Savill szerint a határidõ meghosszabbítása nagyon kis mozgásteret hagy az iparág számára. A piac egyes szereplõi, különösen a kisebb társaságok, akik nem tudtak felkészülni az új rendszerre, most a végrehajtás határidejének kitolását fogják szorgalmazni.

Más szereplõi a piacnak, jellemzõen a nagyobb, multinacionális csoportok, akik jelentõs összegeket fordítottak az új rendszerre történõ felkészülésre, korábban már ellenezték a Szolvencia II menetrendjének mindennemû késlekedését.

„A biztosítási ágazat arra törekszik, hogy elkerüljön minden késlekedést a Szolvencia II-t illetõen, és mindent megtesz a 2014-es végrehajtási céldátum elérése érdekében” – közölte az Insurance Europe. „Rendkívül fontos, hogy a biztosítók és egyéb szervezetek számára elég idõ jusson a beszámolási folyamatokra és a belsõ modellek jóváhagyására” – tette hozzá az európai biztosítási lobbi szervezet.