Retteghetnek a londoniak: õk fizethetnek a terrortámadásokért?
2012.05.02
A terrortámadásokhoz kapcsolódó vagyoni károk fedezetével foglalkozó Pool Re, a brit állam által támogatott viszontbiztosító mintegy 4,5 milliárd fontnyi vagyoni kárig vállal fedezetet az Olimpiai Játékok ideje alatt. Az e fölötti összeg az adófizetõket terhelheti.

Az ezt meghaladó károkat okozó bombázások, vagy egyéb váratlan események költségét a brit adófizetõk viselik a Pool Re biztosítási konstrukciója értelmében, amelyet a 90-es években hoztak létre, amikor az ír militáns csoportok tevékenysége miatt a kormány attól tartott, hogy a londoni ingatlanok biztosíthatatlanná válnak.

A Pool Re vezérigazgatója, Steve Atkins elmondta, hogy szigorúan megvizsgálták ügyfeleik olimpiai kitettségét, hogy megfelelõen felkészülhessenek egy esetleges támadásra. A Reutersnek úgy nyilatkozott: „általában nem lépünk kapcsolatba az összes biztosítóval egy esemény viszontbiztosítása esetén, azonban egy Olimpia esetében így teszünk, hogy ha bármi történik, megfelelõen tájékozottak legyünk a szükséges biztosítási intézekdésekkel kapcsolatban”.

A Pool Re társaságok 1993-ban hozták létre, miután az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) merényleteket követett el London pénzügyi negyedében, amely a kereskedelmi ingatlanok biztosíthatatlanná válásával, és az ágazati beruházások elfolytásával fenyegetett.

A kizárólag kereskedelmi ingatlanok viszontbiztosításával foglalkozó cég éves díjért cserébe fedezi ügyfelei jelenleg mintegy 4,5 milliárd fontnyi vagyonát ért károkat.

Nagyobb veszteségek esetében azonban korlátlan finanszírozást kérhet az adófizetõktõl, cserébe a díjbevétele 10%-át az államnak adja.

A brit kormány szerint az Olimpia ideje alatt jelentõs kockázata van egy terrortámadásnak, ez az ötös fokozatú, fenyegetettséget vizsgáló skálán a harmadik fokozatnak felel meg.

A Pool Re legnagyobb vesztesége eddig 260 millió font volt, amelyet 1993-as Bishopsgate bombázás után fizetett ki, a második legnagyobb kárkifizetésre, 240 millió font kifizetésére 1996-ban került sor, a manchesteri pokolgéprobbantás után.

A 2005 júliusában, London közlekedési hálózatában elkövetett bombamerénylet által okozott károk még mindig a véglegesítésre várnak, de várhatóan elérik tízmillió fontos nagyságrendet – közölte Atkins. Mûködése során azonban még egyszer sem szorult állami finanszírozásra a Pool Re.