Milliók fontolgatják biztosítási csalás elkövetését
2012.05.03
A válság sújtotta brit lakosság körében minden tízedik – mintegy 4,3 millió személy – elképzelhetõnek tartaná, hogy hamis lakásbiztosítási kárigényt nyújtson be, legalábbis ez derült ki egy friss felmérésbõl.

A MoneySupermarket által készített felmérés szerint mintegy 1,5 millió brit a gazdasági környezettõl függetlenül is elképzelhetõnek tartja, hogy biztosítási csalást kövessen el, vagy már el is követte. Csaknem 780 ezren vallották be, hogy az elmúlt öt évben már sikerült becsapniuk saját biztosítójukat.

A 2300 fõ megkérdezésén alapuló felmérésbõl az is kiderült, hogy a férfiak hajlamosabbak arra, hogy hamis kárigényt jelentsenek be, csakúgy mint a 35 év alattiak, akik nagyobb valószínûséggel járnak el tisztességtelenül, mint a 45 év felettiek.

A MoneySupermarket biztosítási szakértõje szerint az Egyesült Királyság dupla fenekû recesszióba süllyedt, így a háztartások pénzügyi helyzete kétségtelenül szoros lesz.

Ennek ellenére a biztosítási csalás elkövetése törvénybe ütközõ, ráadásul a társaságok rendkívül komolyan veszik azt, függetlenül attól, hogy mekkora összeget próbál elcsalni az ügyfél.

Amennyiben a biztosítótársaságban felmerül a gyanú, hogy hamis kárigénnyel áll szemben, hosszú vizsgálat alá vetik az esetet, melyet speciális felderítési folyamatok és csalás elleni technológiai megoldások segítenek. Bárki, akit bûnösnek találnak biztosítási csalás elkövetésében, számíthat arra, hogy a jövõben nem fog tudni szerzõdést kötni, vagy ha igen, csak rendkívül magas díj fejében – figyelmeztetett a szakértõ.