Nyertek a részvényesek: lemondott az Aviva vezére
2012.05.08
Az Aviva biztosító bejelentette, hogy Adrew Moss vezérigazgató elhagyja a csoportot, és azonnali hatállyal lemond tisztségérõl. Az új vezérigazgató kinevezéséig az ideiglenes ügyvezetõ elnökhelyettes John McFarlane lesz. A tervek szerint akár hónapokat is igénybe vehet az új vezetõ megtalálása.

A legnagyobb brit biztosító vezérigazgatója volt a harmadik vezetõ Nagy-Britanniában, – az AstraZeneca és a Trinity Mirror vezérei után - aki azonnali hatállyal lemondott a részvényesek fellázadása láttán. Andrew Moss 2007 óta állt az Aviva élén, és azután jelentette be lemondását, hogy a részvényesek több min fele nem szavazta meg javadalmazását, amely Moss teljesítményének kritikájaként is felfogható.

Az Aviva újságírók megkeresésére nem árulta el, hogy mennyi végkielégítést fizet az 54 éves oxfordi diplomás ex-vezérnek, de az éves jelentés alapján, ha az igazgató lemond, úgy 6 hónapnyi javadalmazás illeti meg, amely 480 ezer fontnak (170 millió forintnak) felel meg.

Az Aviva elnöke, Lord Sharman megerõsítette, hogy Andrew Moss valóban megkereste õt lemondási szándékával, amit a cég érdekében tesz meg, és felajánlotta, hogy mindenben segít a zökkenõmentes átmenet érdekében.

A csoport vezetésével frissen megbízott John McFarlane elmondta: „Az Aviva a világ egyik vezetõ biztosítótársasága, ezért izgatott vagyok, hogy szerepet játszhatok az átalakításában és jövõjében. Úgy érzem, hogy valódi változást hozhatok. Az elsõdleges prioritásom az, hogy visszanyerjem a részvényesek bizalmát a részvényárak helyreállításával és a legjobb vezérigazgató megtalálásával. A következõ napokban és hetekben az összes nagy befektetõvel találkozni fogok.”

McFarlane a pozíció felvételével párhuzamosan azonnal bejelentette az Aviva új prioritásait is:

Fókusz: az Aviva üzletágak és beruházások alapos felülvizsgálata annak érdekében, hogy valóban a legvonzóbb, jelentõs piaci helyzetben lévõ szegmensekre fókuszáljon a csoport, ahol kiváló hozamokat lehet elérni.

Pénzügyi erõ: a csoport tõkéjének dinamikusabb újraelosztására van szükség a hozamok növelése és a kockázatok csökkentése érdekében.

Teljesítmény: A bevétel növelése érdekében értékteremtõ projektekre van szükség, ugyanakkor az Aviva fõbb piacainak visszafogott teljesítménye miatt szigorúbb tõkeallokációra, költség- és kockázatcsökkentésre is szükség van, és a technológiai lehetõségeket is meg kell tudni ragadni.

Érintettek: javítani kell az ügyfélszolgáltatásokat, fejleszteni kell a tehetséges munkavállalókat, javítani kell a részvényesek, üzleti partnerek, szabályozó hatóságok és a közösségek bizalmát.