Óriásit fordított a világ legnagyobb viszontbiztosítója!
2012.05.09
A világ legnagyobb viszontbiztosítója, a Munich Re ismét nyereségessé vált az idei elsõ negyedévben, köszönhetõen az emelkedõ befektetési jövedelmeknek és az egy évvel korábbi kártéritési igényektõl messze elmaradó idei kifizetéseknek – közölte a Reuters hírügynökség.

Az elsõ három hónap adózott eredménye 780 millió euró volt, amely szinte azonos a Reuters által megkérdezett bankok és brókercégek 776 milliós elõrejelzésével, miközben szinte egy világ választja el a tavalyi év hasonló idõszakában elért közel 750 millió eurós veszteségtõl.

„A továbbra is nehéz gazdasági körülmények ellenére optimisták vagyunk a 2012-es évet illetõen, és mintegy 2,5 milliárd eurós nyereséget várunk az év végéig” – közölte a társaság pénzügyi igazgatója, Joerg Schneider.

A Munich Re közölte, hogy az idei elsõ negyedévben mindössze 264 millió euró kártérítési igény keletkezett, szemben a 2011 elsõ három hónapjában kifizetett közel 3 milliárd euróval, melyek elsõsorban a japán és új-zélandi földrengésekhez, és az ausztrál árvizekhez kapcsolódtak.

A vezérigazgató, Nikolaus von Bomhard április végén azt nyilatkozta, hogy az elsõ negyedévben 750 millió eurós nyereségre számítanak, amelyet végül felülteljesített a társaság. Egy év alatt a Munich Re részvényei közel 14%-ot emelkedtek, azonban legnagyobb versenytársai ezt is túlteljesítették: a Hannover Re részvényei 17%-kal, a Swiss Re papírjai közel 25%-kal emelkedtek, köszönhetõen a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményeiknek.

A jelentés szerint a társaság díjbevétele mintegy 3%-kal csökkent a japán, koreai és amerikai szerzõdések április elsejei megújításakor, habár a megújított szerzõdések esetében a díjak mintegy 5%-kal emelkedtek a tavalyi szinthez képest. A Munich Re várakozásai szerint a július 1-jei megújítások során az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Latin-Amerikában is emelkedni fognak a díjak.