Munich Re: vártnál kisebb elsõ negyedéves veszteség
2011.06.24
Korábbi várakozásoknál alacsonyabb nettó veszteséget jelentett az idei elsõ negyedévben a Munich Reinsurance, a japán és új-zélandi földrengések nyomán csökkent ugyanis a viszontbiztosító adótartozása.

Okkal vártak a szakértõk nagyobb veszteséget a világ legnagyobb viszontbiztosítójától az elsõ három hónapban, miután több mint 2,7 milliárd euró kárigényt teljesített, többek között a két óriási földrengés, valamint az Ausztrálián végigsöprõ ciklon kapcsán.

Az óriási károkat okozó természeti katasztrófák ellenére, az év teljes egészét tekintve pozitív eredményt vár a társaság – közölte a legutolsó jelentés közzétételekor a cég vezérigazgatója. A katasztrófák fényében, az év végére 2,4 milliárd eurós nettó profitot prognosztizál a társaság.
„Tevékenységünk széles körének köszönhetõen, az élet viszontbiztosításokból, és a Munich Health bevételeibõl részben ellensúlyozni tudjuk az ingatlan viszontbiztosításokon elszenvedett veszteségeket” – hangsúlyozta Joerg Schneider.

A negyedéves nettó veszteség végül 947 millió eurót rúgott, amely elmarad a bankok és brókerek által várt 1,06 milliárd eurós szinttõl. A csoport díjbevétele az idõszak alatt ugyan 11,3 százalékkal, közel 13 milliárd euróra hízott, azonban még így is 1,35 milliárd eurós mûködési veszteséget könyvelhetett el, amely meghaladta a Reuters poll 1,2 milliárdos szintjét.

A bejelentést követõen a Munich Re részvényei 0,5 százalékot zuhantak, míg az új-zélandi földrengést megelõzõ napon mért árfolyamhoz képest 9 százalékos volt a zuhanás.

A StarMine elemzõi konszenzusa alapján a Munich Re 12,8 szeres egy éves forward P/E rátával rendelkezik, szemben a Swiss Re 14,8 szeres, illetve a Hannover Re Group 8,4 szeres forward P/E rátjával.