Gyengébben muzsikált az ING az elsõ három hónapban
2012.05.10
Az ING Csoport nettó eredménye az idei elsõ negyedévben 680 millió euró volt, míg az egyszeri, speciális tételeket figyelmen kívül hagyva 705 millió eurós nettó nyereséget szerzett a pénzügyi csoport.

A csoporton belül a bank adózás elõtti eredménye, egyszeri tételek nélkül 65,1%-kal, 1126 millió euróra emelkedett a tavalyi év utolsó negyedévéhez képest, míg az elõzõ év hasonló idõszakához képest 26,5%-ot csökkent. Az eredmények tartalmazzák a 304 millió eurós értékvesztést, valamint a szigorodó hitel spreadek miatti Tier 2 adósság értékváltozását. Ezen tételek figyelmen kívüli hagyásával a bank eredménye mindössze 6,8%-kal marad el a 2011 elsõ negyedéves eredménytõl.

Az ING biztosító mûködési eredménye 475 millió euró volt, köszönhetõen az erõs befektetési eredménynek, és a magasabb díjaknak. Az elõzõ év hasonló idõszakához képest 5,1%-kal növelte értékesítését, míg 2011 utolsó három hónapjához képest közel 30%-os volt a forgalombõvülés. A biztosító adózás elõtti eredménye, egyszeri tételek nélkül azonban 18 millió eurós veszteséget mutat, a szavatoló tõke védelmére kötött fedezeti ügyleteken elért veszteségek miatt.

A csoport tõkemegfelelési mutatói továbbra is erõsek maradtak. Az ING Bank alapvetõ tõkéje (Tier 1) az egyes leányvállalatok, az ING Direct USA, vagy a gépjármûlízinggel foglalkozó részleg értékesítését is figyelembe véve 10,9%-ra erõsödött. A biztosító szolvencia mutatója 225%-on stabil maradt.

Az ING már megkezdte a tárgyalásokat a holland állammal, hamarosan pedig az Európai Bizottsággal is megkezdi a mentõcsomagért cserébe vállalt szerkezetátalakítási tervek újratárgyalását.

„A mûködési környezet az elsõ negyedévben is kihívások elé állította a csoportot, mivel az európai adósságválság tovább mélyült, amely nagyobb volatilitást eredményezett a pénzügyi piacokon. Ennek a környezetnek a hatása nyilvánvaló hatást gyakorolt eredményeinkre, amely erõs csökkenést mutat az elõzõ év elsõ negyedévéhez képest, miközben a tavalyi utolsó negyedévhez képest a banki és a biztosítói eredmények is javultak” – közölte az eredmények ismertetésekor Jan Hommen, az ING Csoport elnök-vezérigazgatója.