Most már a lengyeleken múlik minden
2012.05.10
Minden szem a lengyel felügyeletre figyel, miután az Európai Bizottság az EU felvásárlásokra és összeolvadásokra vonatkozó rendeletének értelmében áldását adta a lengyel Warta biztosítótársaság német Talanx s annak japán partnere, a Meiji Yasuda Life Insurance Co. által történõ felvásárlására.

Az EB arra a következtetésre jutott a vizsgálat során, hogy az ügylet nem vet fel versenyjogi aggyályokat, mivel az így létrejövõ új szervezet mérsékelt piaci pozícióval, és erõs versenytársakkal rendelkezik majd.

Az EB azt is megállapította, hogy a felek mérsékelt együttes piaci jelenléte, továbbá a tranzakció által megnövekedett piaci részesedés elhanyagolható mértékû, valamint elengedõ és erõs versenytárs mûködik az érintett piacokon.

A Talanx továbbra is a lengyel szabályozó hatóság, a KNF jóváhagyására vár az akvizícióval kapcsolatban. A Reuters cikke szerint a hatóság rábólintott egy másik lengyel biztosító, az Európa Talanx által történõ felvásárlására is abban az esetben, ha az a következõ két évben a lengyel tõzsdére viszi a céget.

A Talanx lengyelországi akvizíciói után erõs kihívója lesz a PZU-nak, az ország legnagyobb biztosítójának, egyúttal a tranzakció csökkenteni fogja a német cég hazai üzleti és viszontbiztosítói függõségét.

Elemzõk szerint a lengyel hatóság jóváhagyása akár már rövid távon is lökést adhat a Talanx tõzsdei bevezetéséhez. Korábban a Talanx a külsõ forrásbevonás szükségességét nemzetközi akvizíciós terveivel magyarázta.

A Talanx Konszern a 3. legnagyobb biztosítási csoport Németországban, központja Hannoverben található. A társaság világ 150 országában van jelen és megközelítõleg 8500 munkatársat foglalkoztat. A Talanx AG életbiztosításokat, vagyon- és balesetbiztosításokat kínál, ezenkívül foglalkozik vagyon- és személyi viszontbiztosítással és különbözõ pénzügyi szolgáltatásokkal is.