Gyengén indult az év az Avivának!
2012.05.17
A brit Aviva biztosító - bruttó díjbevételben hatodik a világon, a legnagyobb Nagy-Britanniában - 9,701 milliárd fontos bevételt jelentett csütörtökön az elsõ negyedévrõl, 3 százalékkal kevesebbet a tavalyi utolsó negyedévi 9,958 milliárdnál, és 4 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 10,085 milliárdnál.

A csoport bevételének háromnegyed része életbiztosításból származik, amelybõl a bevétel 4 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévihez képest, és 5 százalékkal esett vissza a tavalyi elsõ negyedévihez viszonyítva, árfolyamváltozások és fõleg \"egyes piacok nehéz makrogazdasági körülményei miatt\" - idézi a társaság beszámolóját az MTI.

A vagyon és egészségbiztosítás bevétele 2 százalékkal nõtt a tavalyi utolsó negyedévhez képest, illetve gyakorlatilag nem változott az egy évvel korábbihoz képest. Idõközi eredményadatokat majd az elsõ félév után közölnek.

Az elszámolásban még nincs benne, hogy az Aviva januárban megállapodott az amerikai MetLIfe biztosítóval: a MetLife megveszi az Aviva magyar, román és cseh üzletágát. Ez Magyarországon az Aviva Életbiztosító Zrt. Az ügyletet ez év végéig zárják.

Az Aviva tavaly 60 millió fontot könyvelt el adózott eredményként a 2010-es 1,892 milliárd után. A csökkenést fõleg a birtokolt kormánykötvények és vállalati kötvények hozamnövekedése okozta, nem realizált veszteség okozta. A mûködés eredményessége azonban nõtt: a folytatódó tevékenységek üzleti eredménye 6 százalékkal 2,155 milliárd fontra nõtt 2,026 milliárdról. A bevétel 38,5 milliárd fontra csökkent 58,4 milliárdról, részben leányvállalatok és részesedések eladása miatt. A bevétel háromnegyede életbiztosításból származik.

Egyik utolsó közleményében az Aviva Életbiztosító tavaly úgy becsülte, hogy akik 2011 és 2051 között mennek nyugdíjba Magyarországon, azoknál a kalkulált nyugdíj és a tisztességes megélhetéshez szükséges összeg között évi 532 ezer forint különbség ígérkezik. A nyugdíjasok tisztességes megélhetéséhez szükséges összeget egy OECD-irányelv rögzíti. Ez a nyugdíjba vonulás elõtti átlagjövedelem 70 százalékában határozza meg a nyugdíjas jövedelmet. Ezt az arányt viszont a mai állami nyugdíjrendszer nem tudja tartani az Aviva Életbiztosító saját felmérése szerint. A valós nyugdíj és a 70 százalékos arány közti különbség a kalkulált nyugdíjhiány.