Megválik néhány üzletágától az Aviva
2012.05.18
A brit Aviva biztosító a stratégiai felülvizsgálatot követõen megválik néhány rosszul teljesítõ üzletágától, miután a feldühödött részvényesek múlt héten lemondásra kényszerítették múlt héten a vezérigazgatót – közölte a társaság csütörtökön.

A Reuters cikke szerint az Aviva új stratégiájának meghatározására júliusban kerülhet sor, melynek célja, hogy megerõsítse a társaság tõkehelyzetét az eurózónával szembeni kitettsége tompítására, valamint hogy növelje a részvények árfolyamát, amely az elmúlt évhez képest 36%-ot zuhant.

Az Aviva megszabadul minden olyan üzleti egységétõl, ahol a jövõbeli prognózisok nem elég ígéretesek – közölte John McFarlane ügyvezetõ, aki a múlt héten lemondott vezérigazgatót, Andrew Mosst helyettesíti.

Nagy-Britannia második legnagyobb biztosítója az év hátralévõ részében megpróbál találni valakit Moss helyére, aki május 8-án mondott le 2007 óra viselt tisztségérõl.
McFarlane reformjavaslataira kevesebb mint 18 hónappal azután kerül sor, hogy az Aviva hozzáfogott a kisebb üzleti egységek eladásába, és 30-ról 21-re csökkentette azon országok számát, ahol tevékenységet folytat.

Az Aviva tavalyi mûködési eredményeinek több mint 40%-a a kontinentális Európában keletkezett, melyet az eurózóna válsága jóval súlyosabban érintett bármely más rivális brit biztosítóénál.

Az Aviva részvényei, amely az elmúlt öt évben alulteljesítette a legnagyobb brit riválisokét, az év eleje óta 8%-ot zuhant, szemben a szektor 1,4%-os esésével. A társaság forgalma világszerte az elsõ negyedévben 3%-kal, 9,7 milliárd fontra esett vissza, elsõsorban az életbiztosítások iránti gyengyébb spanyol és olasz kereslet miatt.