Alulmúlta az elemzõi várakozásokat a CIG eredménye
2012.05.21
5,2 milliárd forintos bruttó díjbevétel mellett -956 millió forintos mérleg szerinti eredményt jelentett a CIG Pannónia 2012. elsõ negyedévére. A cég terveinek megfelelõ eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy a gazdasági nehézségek és a végtörlesztések negatív hatása miatt az életbiztosítások értékesítése lassult az elõzõ év azonos idõszakhoz képest. A CIG Partnerséghez tartozó vállalatok mindegyike a várakozásoknál jobban teljesített: a Pannónia Befektetési Szolgáltató által kezelt vagyon megközelítette a 100 milliárd Ft-ot, míg az EMABIT díjbevétele elérte a 783 millió Ft-ot.

A mai napon a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. nyilvánosságra hozta elsõ negyedéves tájékoztatóját. A magyar számviteli szabályok alapján készített, nem auditált tájékoztató adatai szerint a cég bruttó díjbevétele 5,191 milliárd forint volt 2012 elsõ három hónapjában. Ebben az idõszakban összesen 2 684 darab életbiztosítási szerzõdést értékesítettek, amelybõl 2 072 darab befektetési egységhez kötött életbiztosítás, míg 612 darab hagyományos életbiztosítás. A tárgyidõszaki új értékesítéssel a CIG Pannónia záró életbiztosítási szerzõdésállománya 43 205 darabra, záró állománydíja 23,361 milliárd Ft-ra változott.

Az élet ág teljesítményét negatívan befolyásolta az elhúzódó pénzügyi-gazdasági válság, illetve az, hogy a vállalat ügyfélkörének megtakarításait nagymértékben csökkentették a végtörlesztések. A negatív hatások kivédésére a vállalat már tavaly reagált, és ennek köszönhetõen a mérleg szerinti, 956 millió forintos veszteség megegyezik a tervezettel. Az igazgatási költségek például 60%-kal (az egyszeri tételek nélkül 24%-kal) csökkentek az elõzõ év hasonló idõszakához képest. További pozitívum, hogy a befektetési eredmény 104 millió forint nyereség, melynek nagy része a befektetéshez kötött életbiztosítások nem realizált eredménye, mely leginkább a távol-keleti, fejlõdõ piaci és dél-amerikai befektetési alapok pozitív teljesítményére vezethetõ vissza a piaci tendenciáknak megfelelõen.

A vállalat mérlegfõösszege 44,572 milliárd forint, pénzügyi helyzete stabil, kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett. A saját tõke nagysága 2012. március 31-én 4,099 milliárd forint, amely biztosítja a törvény által elõírt szolvenciát és a mûködõképességet. A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. rendelkezésre álló szavatoló tõkéje 3,302 milliárd forint, ami az elõírt szükségletet 345%-ban fedezi.

A leányvállalatok a várakozásoknál jobban teljesítettek az elsõ negyedévben. A Pannónia Befektetési Szolgáltató Zrt. által kezelt vagyon április 1-jére megközelítette a 100 milliárd Ft-ot. A vagyonbiztosítási üzletágat kezelõ CIG Pannónia Elsõ Magyar Általános Biztosító Zrt. (EMABIT) 2012 elsõ negyedévében 783 millió forint bruttó díjbevételt ért el - melynek legnagyobb része a casco ágazathoz és a kötelezõ gépjármû felelõsség ágazathoz kapcsolódik -, miközben a biztosító összes költsége 220 millió forint volt (ebbõl 115 millió FT az igazgatási költség). Az EMABIT mérleg szerinti eredménye március 31-én 239 millió forint veszteség, mely megfelel a terveknek; saját tõkéje 1,1 milliárd forint.

Stratégiai jelentõségû elõrelépés az önkéntes nyugdíjpénztári ágazatban, hogy 2012. április 1-jével a Mobilitás Független Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár beolvadt a Pannónia Nyugdíjpénztárba, amelynek taglétszáma a beolvadással mintegy 7.200 fõvel 36 ezerre, tagi vagyona mintegy 13,5 milliárd Ft-tal 70 milliárd Ft-ra növekedett. A több mint 50 pénztár által képviselt önkéntes nyugdíjpénztári szektorban a Pannónia vagyonát tekintve az 5., létszámát tekintve a 10. helyre lépett elõre.