Már nem éri meg nyugdíjasként vállalkozni
2012.05.21
Az egyszerûsített vállalkozói adó változása és a korhatár alatti nyugdíjasok átsorolása miatt jelentõsen csökkent a nyugdíjasként egyéni vállalkozásból is élõk száma. A többi egyéni vállalkozói kategóriában növekedés vagy stagnálás volt az elsõ negyedéves adatok szerint – írja a Napi Gazdaság.

A nyugdíjasok az egyéni vállalkozókat érintõ változások nagy: az egyéni vállalkozók száma a legtöbb kategóriában enyhén emelkedett, a nyugdíjas vállalkozók száma azonban 15 ezerrel, 64 698 fõre csökkent egy év alatt – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsõ negyedéves adataiból. A fõfoglalkozásúaké 159 205-rõl 162 016 fõre emelkedett, a legalább 36 óra heti munkaviszony mellett vállalkozóké 135 190-rõl 136 336-ra nõtt.

A lap szerint a nyugdíjasok nagy részének valószínûleg már nem érte meg a megemelt közterhek mellett fenntartani a vállalkozói státuszt. A kormány 25-rõl 30 millió forint éves bevételre növelte az egyszerûsített vállalkozói adó jogosultsági határát, miközben az adókulcs 30-ról 37 százalékra növekedett.

A nyugdíjasokat érintõ változás volt, hogy a korhatár alatti nyugdíjasként vállalkozók átsorolódtak a fõfoglalkozásúak közé, és minden adót, illetve járulékot meg kell fizetniük a megemelt minimálbér alapján. Az öregségi nyugdíjasok a 8,5 százalékos egészségbiztosítási-munkaerõpiaci és a 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetik, ha vállalkoznak. A nyugdíjasok vállalkozásainak 15 ezres csökkenését viszont nem magyarázza, hogy a fõfoglalkozásúak száma 3000 fõvel növekedett.