Mely országot fenyegetik a világ legsúlyosabb árvizei?
2012.05.21
Kína került a rangsor élére a világ legsúlyosabb árvízkockázati zónáit felsoroló Swiss Re jelentésben, megelõzve Brazíliát, Oroszországot és Indiát.

A The Taipei Times cikke szerint az ország gyors gazdasági növekedése és az ezzel együtt járó megnövekedett árvízkockázati kitettség döntõ szerepet játszottak az elsõ helyezés elérésében. A tavalyi év pusztító thaiföldi áradásai után a Swiss Re tanulmánya igyekezett azonosítani a délkelet-ázsiai országhoz hasonló „rejtett hotspotokat”.

„A thaiföldi áradások tankönyvi példái annak, hogy egy természeti katasztrófa miként képes szélsõséges vagyoni károkat eredményezni”, melyet 12 milliárd dollárra becsültek, miközben a károk felbecslése és kifizetése még mindig folyamatban van – mondta a Swiss Re vezetõ ázsiai közgazdásza, Clarence Wong újságíróknak, Taipeiben.

A biztosítási ágazat példátlan veszteségeit Wong a kockázati kitettségek alábecslésének és a katasztrófákhoz kapcsolódó üzletmenet zavarainak tulajdonította. A Swiss Re rangsorában Thaiföld a 7. helyen, Vietnám pedig a 10. helyen végzett, azonban utóbbi ország még feljebb kerülhet a listán, miután egyre több japán vállalat helyezi át tevékenységét Thaiföldrõl Vietnámba.

„A tajvani cégek jelentõs kitettséggel rendelkeznek Kínában és Vietnámban, ahol az üzletmenet fennakadására köthetõ biztosítások díja jóval magasabb, amely komoly nyomás alá helyezi a cégeket” – közölte Anna Lee, egy hongkongi székhelyû ingatlan végrehajtó a The Taipei Timesnak.

A közeljövõben a kockázatok valószínûleg csak emelkedni fognak, miután a tõkekövetelmények szigorodása, valamint az európai adósságválság a piac elhagyására kényszerítheti a vállalatokat.