Emelik a nyugdíjkorhatárt és csökkentik az átlag felett keresõk nyugdíját Szlovákiában
2012.05.22
Az állami nyugdíjpillér számol a jövõben a nyugdíjkorhatár emelésével, a nyugdíjak ún. nyugdíjinflációval való emelésével és a szolidaritás növelésével is Szlovákiában – írja a Kitekintõ.hu.

A második nyugdíjpillérrõl folytatott kerekasztal-beszélgetés során közölte a szlovák munkaügyi államtitkár, Jozef Burian, hogy a nyugdíjkorhatár emelkedése attól függhet, hogyan növekszik az átlagéletkor. Egy ilyen változásra viszont csak 2016 után következhet be, tehát nem ebben a választási ciklusban.

Az elkövetkezendõ években az államtitkár szerint ugyanakkora fix összeggel növekedhetnek a nyugdíjak. Ez egy ideiglenes intézkedés, amelyet szintén csak ebben a választási ciklusban alkalmaznának. A következõkben pedig Burian szerint áttérnének az ún. nyugdíjinflációra.

Jelenleg a nyugdíjak fele-fele arányban növekszenek a nemzetgazdasági átlagbér, illetve az infláció alakulásától függõen. Az említett rendszer szerint viszont az átlagbért egyre kisebb százalékban, míg az inflációt egyre nagyobb arányban vennék figyelembe.

A munkaügyi minisztérium emellett növelné a szolidaritást az állami pillérben. Jelenleg azok nyugdíját redukálják, akik életük során az átlagbér 1,25-szöröse felett kerestek, a módosítást követõen ez mindenkit érintene, aki az átlagbér feletti jövedelemmel rendelkezett. Úgy véli, az elsõ pillérben mindenképpen növelni kell a szolidaritást. Az átlagbér felett keresõket ez úgy érintené, hogy a majdani nyugdíjuk alacsonyabb lesz, mint amennyit a Szociális Biztosító jelenlegi rendszere alapján kiszabnának számukra.