Kevés lakóház volt biztosítva a földrengés sújtotta olasz vidéken!
2012.05.22
Csaknem ötezer embernek kellett elhagyni otthonát az észak-olaszországi Emilia Romagnában a vasárnapi földrengés következtében. A lakosság a hétfõi éjszakát is a szabadban tölti újabb rengéstõl tartva.

Az olasz katasztrófavédelem adatai szerint közel ötezer embernek kell szállást és ételt biztosítani a földrengés sújtotta körzetben, amely Modena, Ferrara és Bologna megyét fedi le. Ennyien kényszerültek elhagyni otthonaikat és töltötték a szabad ég alatt, az utcákon vagy autóikban az éjszakát: a legtöbben, mintegy 3300-an a Modena környéki településeken. Többségük a következõ éjszakára sem mer visszatérni otthonába. Õket sátrakban, valamint a rászorulók elõtt megnyitott szállodákban, sportcsarnokokban, iskolákban helyezik el - összegezte a helyzetet a sajtónak Vasco Errani tartományi elnök.

A legtöbb épület a 12 ezer lakosú Finale Emiliában rongálódott meg: Fernardo Ferioli polgármester nyilvánosan kért segítséget azt hangsúlyozva, hogy önerõbõl nem tudja ellátni a lakosokat. Ezer önkéntes érkezett egész Olaszországból, a katasztrófavédelem, a vöröskereszt emberei, pszichológusok és gyerekorvosok. Az éjszakát az esõs hidegben töltõ idõsek és gyerekek közül sokan máris megbetegedtek és lázasok - számolt be a sajtónak Franco Gabrielli, a katasztrófavédelem vezetõje.

Megismételte, hogy a vasárnap hajnali 4 órakor történt, a Richter-skála szerinti 6-os erõsségû földrengésben heten haltak meg, negyvenhét sebesültet ápolnak még kórházban. Az eddigi több száz utórezgés fokozatosan veszít erejébõl. A mostani földrengés volt a második legnagyobb a Rómától 100 kilométerre található L\'Aquila város közelében 2009-ben bekövetkezett 6,3 erõsségû rengés óta, amelyben 150 ember meghalt, több ezer épület megrongálódott, rengetegen váltak hajléktalanná.

A földrengés fészekmélységét 6,3 és 10 km közöttire becsülik, vagyis viszonylag sekély eseményrõl volt szó, amely valószínûleg súlyosbítja a károkat – véli a katasztrófa modellezéssel foglalkozó AIR Worldwide.

Megkezdõdött a lakóházakban és mûemlék épületekben keletkezett károk felmérése is. Az AIR vezetõ földrengés kutatója szerint az elõzetes becslések szerint a biztosított veszteségek nagysága nem lesz jelentõs a régióra jellemzõ alacsony biztosítási penetráció, és az epicentrum környékének vidéki jellege miatt. A régióban a lakóingatlanok viszonylag kis része biztosított földrengés ellen, ezért a kárkifizetések zömében kereskedelmi ingatlanokhoz kapcsolódnak majd.

Jelentõs károkat szenvedtek sajnos történelmi jelentõségû épületek is. Megrepedtek Modena reneszánsz palotái és Ferrarában az Este család erõdje. A legtöbb kár azonban a térség templomaiban keletkezett, sokuknak a tetõszerkezete és tornya is leomlott. San Felice Sul Panaro szimbolikus épülete, az Estense kastély több kis tornya leomlott, és félõ, a fõtorony annyira megrongálódott, hogy hamarosan az is leomlik. Emellett Finale Emelia városának Rocche középkori kastélya is leomlott, de számos másik város történelmi jelentõségû temploma is súlyosan megsérült. Sant Agostinoban egy könnyû fémszerkezetes kerámia gyár omlott össze, de a városháza is jelentõs károkat szenvedett. Burana városában egy gyár fém silóját csavarta ki a földbõl a rengés.

A régió új épületeire jellemzõ vasbeton konstrukció viszonylag jól bírta a földrengést, azonban még így is sûrû repedések keletkeztek a falakon, sõt egyes épületek szerkezete is károsodhatott, attól függõen, milyen mértékben méretezték azt a lehetséges földrengések hatásai ellen – nyilatkozta az AIR szakértõje.

A szeizmikus zóna besorolás elmúlt évtizedekben rengeteget fejlõdött Olaszországban, amely jelentõsen növelte az épületek földrengésekkel szembeni ellenállási szintjét, elhelyezkedése és az épület kora függvényében.

Kétszázmillió euróra becsüli a helyi mezõgazdaságban keletkezett károkat a Coldiretti agrártermelõi szövetség, hangsúlyozva, hogy százharmincezer korong parmezán sajt is tönkrement a beomlott gyárakban. Emilia Romagna pénzintézetei bejelentették, hogy tizenkét hónapra fefüggesztik a földrengés sújtotta területen élõk hitelfizetési kötelezettségét.

A chicagói NATO-csúcsról hazasietett Mario Monti miniszterelnök vezetésével a római kormány kedden dönt Emilia Romagna katasztrófa sújtotta területté való nyilvánításáról és a segélyek folyósításáról. Montit hétfõn este a földrengés sújtotta városokba várják.