Pénzzel is támogatná a külföldön munkát keresõ fiatalokat az EU
2012.05.22
Az Európai Bizottság egy olyan kísérleti projektet indít el, amelynek célja segítséget nyújtani a fiataloknak abban, hogy egy másik uniós tagállamban munkát találjanak. Kezdeti fázisában „Az elsõ EURES-állásod” elnevezésû projekt célja az, hogy megkönnyítse 5 000 ember tagállamok közötti mobilitását. Ugyanakkor kísérleti terepként is szolgál majd az EURES – a tagállamok foglalkoztatási szolgálatai hálózatának – páneurópai foglalkoztatási szolgálattá alakításához.

Miként a Bizottság 2012. áprilisi foglalkoztatási csomagjából kitûnik, a Bizottság tovább kívánja fejleszteni az EURES-t, hogy átláthatóbbá tegye az európai munkaerõpiacot, és oda irányítsa az álláskeresõket és állásváltókat, ahol a munkahelyek találhatók. A hálózat emellett könnyebb és valós idejû hozzáférést fog biztosítani az uniós állásajánlatokhoz, a munkaadóknak pedig lehetõvé teszi, hogy a megfelelõ készségekkel rendelkezõ jelentkezõk közül válasszanak.

Andor László, a foglalkoztatásért, a szociális ügyekért és a társadalmi befogadásért felelõs biztos így fogalmazott: „Az elsõ EURES-állásod” elnevezésû kísérleti projekt jelenti az elsõ lépést egy célzottabb foglalkoztatási szolgálat felé, amely abban segít az embereknek, hogy másik uniós tagállamban találjanak munkát. Európa munkanélküliségi válságára részben megoldást jelenthet, ha segítséget nyújtunk a megfelelõ készségekkel rendelkezõ embereknek ahhoz, hogy munkát találjanak más országokban, amelyeknek szükségük van ezekre a készségekre.”

„Az elsõ EURES-állásod” elnevezésû rendszer keretében négy kiválasztott foglalkoztatási szolgálat – Németországban, Spanyolországban, Dániában és Olaszországban egy-egy – abban lesz a fiatalok segítségére, hogy egy másik tagállamban munkát találjanak. A rendszer tájékoztatást és segítséget fog nyújtani a fiatal, 18–30 éves uniós állampolgároknak az elhelyezkedéshez, valamint arra is lehetõség lesz, hogy a jelentkezésükhöz vagy képzésükhöz pénzügyi támogatást kapjanak. A kis- és középvállalkozások, azaz a legfeljebb 250 munkavállalót alkalmazó vállalkozások pénzügyi támogatást igényelhetnek az újonnan felvett dolgozók képzési költségei egy részének finanszírozására és beilleszkedésük támogatására.

Az Európai Álláshelyfigyelõ és az Európai Foglalkoztatási Mobilitási Közlemény, melyek egyaránt tegnapjelentek meg, szintén segítséget nyújtanak ahhoz, hogy az álláskeresõk akár a határokon túl találjanak állást. Az Európai Álláshelyfigyelõ átfogó képet ad az európai munkaerõpiac közelmúltbeli változásairól, és bemutatja a munkaerõ-piaci kereslet tendenciáit. Az Álláshelyfigyelõ szerint a magasabb szintû képzettség továbbra is fontos tényezõ abban, hogy az álláskeresõ talál-e elhelyezkedési lehetõségeket, ugyanakkor egyre több országban tapasztalható a betölthetõ állások számának csökkenése.

A Foglalkoztatási Mobilitási Közlemény elemzi az EURES állásportálon meghirdetett állásokat, és kiemeli, hogy hol találhatóak a legjobb munkalehetõségek. A Közlemény szerint az Unióban jelenleg a legkeresettebbek az értékesítõk, a pénzügyi szakemberek, valamint a házvezetõk és az éttermi szolgáltatásokkal foglalkozók.

Jelenleg több mint 5,5 millió európai fiatal keres munkát

„Az elsõ EURES-állásod” projekt honlapja az Európa-portálon érhetõ el: http://ec.europa.eu/social/yourfirsteuresjob. A honlapon megtalálhatók „Az elsõ EURES-állásod” projektben részt vevõ foglalkoztatási szolgálatok elérhetõségi adatai, valamint a jelentkezés módja. A honlapon szerepel továbbá egy felhasználói útmutató, egy brosúra és egy videó, valamint részletes információk errõl az új, uniós szintû kezdeményezésrõl.

Az Európai Álláshelyfigyelõben megjelenõ adatok számos forrásból származnak, melyek a következõk: állami foglalkoztatási szolgálatok, munkaerõ-kölcsönzõ cégek, online szolgáltatók, az Eurostat betölthetõ álláshelyekre vonatkozó statisztikái (Munkaerõ-felmérés), a tagállami statisztikai hivatalok és egyéb releváns kutatások.
A negyedévente megjelenõ Európai Foglalkoztatási Mobilitási Közlemény – az Európai Álláshelyfigyelõhöz hasonlóan – része az Európai Bizottság Foglalkoztatási csomagjának, amely kifejezetten azokhoz szól, akik régiójukon/hazájukon kívül keresnek munkát, valamint az õket segítõ EURES-tanácsadókhoz.