A biztosítók is aggódnak a görög helyzet miatt!
2012.05.23
A világ vezetõ hitelbiztosítója, az Euler Hermes bejelentette, hogy korlátozni szándékozik a Görögországgal keresdelmi kapcsolatban álló vállalkozások exporthitel-biztosítási fedezetét, attól való félelmében, hogy az adóssággal terhelt ország kikerült az euróövezetbõl.

„Az ügyfelek érdekeit is szem elõtt tartva az Euler Hermes nagy valószínûséggel át kell térjen egy sokkal prudensebb mûködésre” – fogalmazott a Reutersnek Wilfried Verstraete vezérigazgató.

Az Euler Hermes év eleji tanulmánya szerint Európa csõdhullám elõtt áll a világgazdaság növekedésének dinamikája jelentõs gyengülése, valamint a szigorúbb pénz- és költségvetési politika következtében. A cég becslései szerint Európában idén mintegy 12 százalékkal nõ a cégcsõdök száma, ezen belül Görögországban 26, Spanyolországban 20, Olaszországban 15 százalék lesz az emelkedés.

Az Euler Hermes egészen idáig fenntartotta ügyfelei számára a magas fedezeti szinteket, azonban a változó környezet, illetve a megnövekedett kockázat, hogy Görögország kilép az euróövezetbõl, újragondolásra készteti a hitelbiztosítót. Európa legnagyobb biztosítója, az Allianz többségi tulajdonában lévõ társaság világszerte védelmet nyújt az exportõrök számára a nemfizetési kockázattal szemben. Tavalyi évben mintegy 702 milliárd euró forgalmi értékre nyújtott biztosítást.

A holland székhelyû Atradius, a világ második legnagyobb hitelbiztosítója nem kommentálta a bejelentést, és az ügyfeleinek nyújtott biztosítási feltételekrõl sem nyilatkozott, azt azonban elmondta, hogy mélyreható elemzést végzett Görögország gazdasági helyzetét illetõen. A görög vállalatok nemfizetési kockázata jelentõsen megnõtt – közölte a Reutersszel az Atradius szóvivõje.

Az Eurler Hermes vezérigazgatója szerint a cég május végén hozza meg a döntést a görög hitelbiztosítások fedezeti limitjeit illetõen. A kereskedelmi hitelbiztosítók általában az tanácsolják ügyfeleinek, hogy igyekezzenek meggyõzõdni kereskedelmi partnereik hitelképességérõl, és mindenképp kössenek biztosítást a tranzakciókra.

Mi történik, ha kilép az eurózónából Görögország?

A biztosítók jellemzõen úgy reagálnak a nemfizetési kockázat megemelkedésére, hogy alacsonyabb fedezeti limiteket határoznak meg a biztosított ügylet vonatkozásában.

Görögország kilépése az eurózónából arra kényszerítené az ottani vállalkozásokat, hogy visszatérjenek a drachma használatára, amely várhatóan erõsen gyengülne az euróval szemben, tükrözve a görög gazdasági nehézségeket. Ez erõsen korlátozná a görög importõrök euróban denominált kötelezettségeinek teljesíthetõségét, amely potenciálisan óriási veszteségeket okozna a tengerentúli szállítók számára.

Görögország tavaly mintegy 45,6 milliárd euró érétkû árut importált, amely több mint duplája a 20,2 milliárd eurós exportnak – derül ki a Nemzetközi Valutaalap adataiból.

Itthon sem rózsás a helyzet

Magyarországon a fizetésképtelenségi eljárások száma az elõzõ évekhez hasonlóan továbbra is emelkedõ tendenciát mutat. Az idén az elsõ negyedévben közel 25 százalékkal nõtt a fizetésképtelenségi eljárások száma, az amúgy sem alacsony tavalyi bázishoz képest, és a helyzet tovább romolhat, különösen a legkockázatosabb szektorokban, így az építõiparban és a kereskedelemben - véli a Coface Hungary. A hitelbiztosító cég szerint azokban az ágazatokban - például építõipar, kereskedelem -, amelyek már az elõzõ éveket is megszenvedték, az idén még drámaibb módon elmélyülhetnek a negatív folyamatok. Ennek oka egyrészt a belsõ kereslet szûkülése, másrészt a gazdálkodási környezet folyamatos és gyors változása, ami miatt bizonytalanná és bizalmatlanná váltak a befektetõk.