Minden idõk ötödik legmelegebb áprilisa volt az idei!
2012.05.23
Az évszakra nem jellemezõ idõjárás miatt az idei volt az ötödik legmelegebb április világszerte az Egyesült Államok idõjárási statisztikái szerint.

Az USA Nemzeti Éghajlati Adatközpontjának (NOAA) adatai szerint múlt hónapban az átlaghõmérséklet 14,4 Celsius fok volt, amely mintegy 0,7 Celsius fokkal magasabb a 20. század normál áprilisi átlaghõmérsékleténél. A két évvel ezelõtti április volt minden idõk legmelegebbike, az 1880-ban kezdõdött adatrögzítés óta.

Az Egyesült Államokban az idei április volt a harmadik legmelegebb, de szokatlanul meleg volt Oroszországban is, miközben Nyugat-Európa egyes részein a normálisnál hidegebb volt, annak ellenére, hogy most ért véget a La Nina, amely általában csökkenti a globális átlaghõmérsékletet.

Az egykor szokatlanul forrónak és csúcsokat döntõnek számító hõmérsékletek ma már a toplistára sem kerülnek fel – véli a Princeton Egyetem klímakutatója. Legutoljára 1985 februárjában fordult elõ, hogy az átlaghõmérséklet a 20. század adott hónapi normális átlaghõmérséklete alá csökkent. Az idei április tehát a 326. volt a sorban, amikor az átlagtól magasabb hõmérsékleteket mértek. A világ lakosságának közel fele még soha nem látott olyan hónapot, amely hûvösebb lett volna a normálisnál – derül ki az ENSZ adataiból – vagyis egy teljes generáció nõtt már fel abban a világban, amelyet a globális felmelegedés jellemez.

2012 elsõ négy hónapja azonban csak a 15. a legmelegebbek rangsorában.