Kik fáznak rá legjobban a görögök kilépésére?
2012.05.24
Az olasz és spanyol biztosítók vannak leginkább kitéve a görögök euróövezetbõl történõ kilépésének, míg a német és brit biztosítók kellõen elszigetelõdtek az eurózóna perifériáján növekvõ kockázatoktól – állítja a Fitch Ratings.

Az olasz és spanyol biztosítókat érintõ minõsítõi intézkedések sokkal inkább a makrogazdasági környezet, valamint a szuverén minõsítések, mintsem az adott társaság hitelképessége által meghatározottak.

A Fitch nem tekinti alapértelmezett forgatókönyvnek a görögök eurózónából történõ kilépését, azonban ha mégis megtörténne, az az olasz és spanyol biztosítók negatív megfigyelés alá helyezését, a szuverén leminõsítés esetén pedig a társaságok leminõsítését vonhatja maga után, még akkor is, ha az EU hatékony politikai választ adna, és a kilépés viszonylag rendezett körülmények között zajlana. Jóval nagyobb csapást jelentene a megnevezett országok és azok biztosítóinak minõsítésére, ha a görög kilépés nem rendezett formában történne és a többi perifériás országra is átterjedne – idézi a Reuters a hitelminõsítõt.

Az olasz biztosítók saját szuverén adósságukkal szembeni kitettsége jóval magasabb, mint a spanyol biztosítóké, ugyanakkor utóbbiak a hazai bankok felé rendelkeznek nagyobb kitettséggel, akik viszont már jelentõs olasz államkötvény állománnyal rendelkeznek.

Az olasz és spanyol biztosítók új üzletszerzési lehetõségeit ráadásul beszûkítik a helyi bankok, akik komoly erõfeszítéseket tesznek a lakosság – csökkenõ - megtakarításainak bankbetétekbe csatornázásáért. Az új üzletek beszûkülése leginkább a bankbiztosítási modellt alkalmazó biztosítókat érinti, azonban az egyre vonzóbb betéti kamatok miatt végeredményben az összes biztosító nehéz helyzetbe került.

A többi jelentõsebb biztosítási piacon, így az Egyesült Királyságban és Németországban az életbiztosítók nagyrészt védve vannak a szuverén adósságválsággal szemben, különösen ha a görög kilépésre viszonylag szabályos módon kerül sor. Ezzel szemben a francia társaságok nagyobb, de kezelhetõ szintû kitettséggel rendelkeznek. Természetesen mindegyik országban van egy-egy kivételnek számító társaság.

Az Egyesült Királyságban ez az Aviva, amely igen jelentõs expozícióval rendelkezik Olaszország felé leányvállalatain keresztül. Németországban a legtöbb életbiztosító fõként a hazai piacon tevékenykedik, szerény méretük ugyanis kizárja a nemzetközi mûveletek végzését.

Ugyanakkor a nagyobb cégek már rendelkeznek ilyen kitettséggel, melyek közül a legjelentõsebb az Allianzé olaszországi leányvállalatán keresztül, amely a második legnagyobb életbiztosító Olaszországban, ennek megfelelõen jelentõs olasz államkötvény állomány fölött rendelkezik. Franciaországban a Groupama jelenti a kivételt, amely 2011-ben 1,76 milliárd eurós veszteséget szenvedett el, elsõsorban a görög államkötvény leírások következtében.