Átalakul a brit pénzügyi felügyelet
2011.06.24
A brit pénzügyi felügyelet (FSA) munkáját jövõre átveszi egy újonnan felálló szervezet, a Prudential Regulation Authority, amely szándékai szerint jóval szigorúbb felügyeletet végez majd a brit biztosítók befektetései és kockázatkezelési modelljei felett, ezáltal csökkentve a gazdaságra, illetve ügyfelekre rótt kockázatok nagyságát.

A világ pénz- és tõkepiacainak egyik legnagyobb tiszteletben álló szervezetének jelenlegi vezérigazgatója – aki a PRA vezetõje lesz – a felálló intézmény kapcsán elmondta: „a jegybank és a PRA is tudja, hogy a biztosítók különböznek a bankoktól”.

A kijelentésre azután került sor, hogy a biztosítók aggodalmuknak adtak hangot, hogy õk is egy megítélés alá esnek a pénzügyi válságot kirobbantó bankokkal a felügyelet körében. Hector Sants igyekezett megnyugtatni mindenkit azzal, hogy az FSA tisztában van vele, hogy a brit biztosítók teljesítménye jóval kielégítõbb volt a bankokénál. Egy bank csõdje eleve nem tud rendszer szinten olyan meghatározó lenni, mint egy bankcsõd – véli Sants.

A PRA, 26 oldalas, jövõbeli mûködési céljait összefoglaló anyaga szerint a legfontosabb szerepe abban lesz, hogy növelje annak valószínûségét, hogy a biztosító eleget tud tenni ügyfelei követeléseinek, pénzügyi nehézségek fellépése esetén pedig a lehetõ legkisebb mértékben érje kár a biztosítottakat.

A PRA feladata lesz az is, hogy azonosítsa azokat a biztosítótársaságokat, amelyek potenciális veszélyt jelentenek az ágazat egészére nézve, és felügyeleti tevékenysége folytán csökkentse ezeket a kockázatokat, ugyanakkor nem garantálja, hogy egy-egy társaság ügyfélköre minden esetben maradéktalanul biztosítva van a cég csõdje ellen.

A brit biztosítói szövetség (ABI) igazgatója üdvözölte a kormány belátta, a biztosítók tevékenysége különbözik a bankokétól, így teljesen más felügyeleti szempontokat kell érvényesíteni esetükben. Ott Thoresen kijelntette, az ABI szoros együttmûködést igyekszik kialakítani a jegybankkal, az FSA-val és a jövõbeli PRA-val is a felügyeleti filozófia megalkotásakor, és implementálásakor.