Mely vagyontárgyakhoz kapcsolódik a legtöbb kárbejelentés?
2012.05.25
Az elektronikai eszközök 2011-ben mennyiségben és értékben is lecsúsztak a vagyonbiztosítási kárigények toplistájának elsõ helyérõl. A legtöbb kárkifizetés már ékszerekhez kapcsolódott.

Az ékszerek vették át az elsõ helyet 2011-ben az elektronikai eszközöktõl a vagyonbiztosítókkal szembeni kárigények számát és értékét tekintve is az Egyesült Államokban. A vagyonbiztosítási szoftvereket gyártó és szolgáltató cég, az Enservio adatai szerint az ékszerekhez kapcsolódó kárbejelentések száma tavaly mintegy 57%-kal növekedett, miközben az elektronikai eszközöké 15%-kal. Az ékszerekhez kapcsolódó átlagos kárigény összege eközben 11%-kal nõtt.

Az ékszerek kicsi, de meglehetõsen nagy értékû eszközök, melyekkel szemben egyes biztosítások esetében jóval egyszerûbb a károk behajtása – állítja az Enservio szakembere.

A vagyontárgyak pótlási értéke alapján a listát 2011-ben az ékszerek vezették, melyet az elektronikai eszközök követtek, harmadik helyen holtversenyben a ruházati cikkek és a bútorok követték, negyedik helyen pedig a háztartási berendezések végeztek. Ötödik helyre a szerszámok, hatodik helyre a kisgépek, hetedikre a sporteszközök kerültek, míg a listát a könyvek és magazinok, valamint az ágyak és matracok zárták.

A gazdasági helyzetnek természetesen itt is szerepe van az Enservio szerint, hiszen az emberek ma rendkívül bizonytalanok, ami például a nagyképernyõs TV-k iránti kereslet, ezáltal a hozzájuk kapcsolódó kárbejelentések csökkenésén is megmutatkozik.

Az elektronikai berendezések kategóriáján belül a TV, laptop és asztali számítógépek megõrizték vezetõ szerepüket a kárbejelentések számát és értékét tekintve. 2013-ban várhatóan a trend folytatódni fog, azonban olyan új alkategóriák megjelenésére is számítani lehet, mint a tabletek, e-olvasók, vagy okostelefonok – véli az Enservio.