Egyre több cseh költ nyugdíjkiegészítõ biztosításra
2012.05.29
Csehországban az elsõ negyedév végén 4,62 millió lakosnak volt kiegészítõ nyugdíjbiztosítása. 2011. március végéhez képest ez 51 ezer fõs emelkedést jelent – idézi a cseh pénzügyminisztérium közleményét az MTI.

A tárca szerint a kiegészítõ nyugdíjbiztosítás iránti érdeklõdés továbbra is emelkedik. Jelenleg 2 millióval többen vannak a rendszerben, mint tíz éve.

A növekvõ nyugdíjbiztosítási számlákkal párhuzamosan emelkedik az alapból kifizetett állami támogatások nagysága is. Ez az összeg az idei elsõ három hónap alatt 1,41 milliárd koronát (1 euró=25,3 korona) tett ki, ami 20 millió koronával több, mint a tavalyi év hasonló idõszakában.

A nemzetközi gazdasági válság és a cseh gazdasági recesszió következtében ugyanakkor egyre csökken a nyugdíjra félretett összeg nagysága. Míg a tavalyi elsõ negyedévben ez biztosítottként havi 442 koronát tett ki, az idén ez már csak 434 koronát.

Csökken azon munkaadók száma is, amelyek pénzt utalnak át alkalmazottaik kiegészítõ nyugdíjbiztosítására.

Jelenleg a maximális havi állami támogatás 150 korona. Ez januártól 230 koronára emelkedik. Ezt a támogatást azok kaphatják meg, akik havonta legalább 1.000 koronát tesznek félre nyugdíjukra.

Csehországban 1994 óta van lehetõség kiegészítõ nyugdíjbiztosításra. Eredetileg 44 alap mûködött, mára kilenc maradt a piacon.