Eldõlt: a FIFA biztosítja a válogatott játékosokat
2012.05.29
A FIFA új biztosítási konstrukciója fedezi majd a a válogatott meccseken megsérülõ játékosok kezelésének költségeit a klubok helyett. Játékosonként maximum évi 9,7 millió dollárt kaphatnak a klubok – döntött pénteken a küldöttek a FIFA 62. kongresszusán, Budapesten.

A sérült játékosoknak járó kifizetések összege egyénenként, a fizetés nagyságától függõen változik, de a sérült játékosnak fizetendõ napi díj maximuma 27 ezer dollár lesz – közölte a FIFA fõtitkára, Jerome Valcke. A biztosítás maximum egy évig fizet a sérült játékosnak.

Valcke azt is elmondta, hogy a biztosítási alapban 91 millió dollár áll rendelkezésre szeptember 1-jétõl, a biztosítási szerzõdés lejáratáig, 2014 végéig.

A megállapodás ezzel lezárja a FIFA és a klubok közötti évek óta húzódó vitát. Utóbbiak sok éve próbálják elérni, hogy a FIFA állja a sérült játékosok költségeit, amennyiben azok válogatott játékon sérülnek le, és nem tudnak tovább játszani.

Mivel a biztosítási szerzõdés szeptemberben lép életbe, az európai szövetség (UEFA) már januárban közölte, hogy a 2012-es Európa-bajnokságon állja a játékosok biztosítását. A válogatottban megsérülõ futballistákra 55 millió eurós biztosítási összeget tett félre az UEFA, melyet esetleg még növel is. Az európai klubokat tömörítõ szervezet (ECA) annak nyomán követelte ezt a lépést, hogy a holland Arjen Robbennek hat hónapot kellett kihagynia, miután megsérült a 2010-es világbajnokságon, s a fizetését a rehabilitáció alatt klubja, a Bayern München állta.