A stressz és az anyagiak: okkal aggódnak a nõk?
2012.05.30
Felmérés igazolja, hogy a nõk vélt pénzügyi helyzete, stressz szintje és általános egészségi állapota között erõs az összefüggés.

Az amerikai Aviva és a Mayo Klinika közös felmérése alapján a legtöbb amerikai nõ egészségesnek érzi magát anyagi problémái és lehetséges jövõbeli egészségügyi problémái ellenére is.

Négybõl három nõ vallotta magát valamelyest, nagyon vagy rendkívül feszültnek. A magukat nagyon stresszesnek nevezõ nõk körében mintegy 82% nem elégedett anyagi helyzetével, további 58%-uk pedig elhízott az utóbbi 10 évben. Ez az arány a magukat rendkívül stresszesnek nevezõ nõk körében már 68%.

Habár a felmérésben résztvevõ amerikai nõk többsége azt állította, hogy felszedett néhány kilót az elmúlt 10 évben, továbbá stresszesnek érzi magát, ötbõl négyen mégis jó, vagy kiváló egészségi állapotúnak érzi magát. Akkor miért kellene aggódni? Nos, a stresszes élet, és az elhízás két rendkívül fontos egészségügyi kockázati tényezõ, amelyek krónikus betegségekhez valamint rosszabb életminõséghez vezetnek hosszabb távon. A jó hír az, hogy ezek a kockázatok egyszerû életmódbeli változtatásokkal lecsökkenthetõk.

Az Aviva USA felmérésben több mint 2000 amerikai felnõtt – nõ és férfi – vett részt, akiket egészségügyi szokásaikról, és anyagi felkészültségükrõl kérdeztek, hogy kiderüljön, ezek a tényezõk miként befolyásolják az általános jó közérzetet. A felmérést az Ipsos végezte el, az alábbi fontos megállapításokkal:

  • A nõk mindössze harmada elégedett a jelenlegi pénzügyi helyzetével
  • Az elsõdleges stressz forrás a 30-54 év közötti nõk számára saját anyagi helyzetük, míg az 55-70 év közöttiek számára a család, illetve kapcsolataik
  • A magukat rendkívül stresszesnek valló nõk körében három és félszer gyakrabban fordultak elõ olyanok, akik elégedetlenek anyagi helyzetükkel, mint a nem stresszesek körében
  • Minden negyedik 30-70 év közötti nõ ritkán, vagy soha nem mozog
  • A 30-54 éves nõk 51%-a „túlterheltnek” érzi magát, ha a nyugdíj, illetve az arra való felkészülés kerül szóba.