Ízes-színes cigaretták: az emberek többsége betiltaná õket
2012.05.30
A Dohányzásmentes Világnap elõestéjén az Európai Bizottság egy uniós tanulmányt tesz közzé a dohányzáshoz való hozzáállásról. A polgárok átlagosan 60%-a támogatja azokat az intézkedéseket, amelyek célja, hogy a dohánytermékek kevésbe feltûnõek és vonzóak legyenek. Az ilyen intézkedések közé tartozik például a dohánytermékek szembetûnõ elhelyezésének tilalma az üzletekben vagy a vonzó ízû és színû termékek korlátozása. Ugyanakkor más statisztikák aggodalomra adnak okot: A 15 éves vagy annál idõsebb uniós polgárok 28 %-a dohányzik, és a dohányosok vagy volt dohányosok 70 %-a 18 éves kora elõtt kezdett el dohányozni.

John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelõs biztos a következõket nyilatkozta: „Mélyen megdöbbent az a tény, hogy az európaiak ilyen fiatalon, még 18 éves koruk elõtt kezdenek el dohányozni. Mindenekelõtt azért, mert – mint ahogyan a mai napon Dr. Nikogosiannal, a WHO Dohányzás-ellenõrzési Keretegyezményének titkárságvezetõjével tartott megbeszélésen is hangsúlyoztam – mindent megteszek azért, hogy Európa eleget tegyen a dohánytermékek szabályozására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeinek, többek között annak, hogy kevésbé vonzóvá tegyük a cigarettát a fiatalok számára. Ennek szellemében az Európai Bizottság jelenleg egy javaslatot készít elõ a dohánytermékekrõl szóló irányelv módosítására.”

A felmérés néhány pozitív eredményével kapcsolatosan John Dalli, európai uniós biztos megjegyezte: „Bíztatóan hat rám, hogy a polgárok széles köre támogatja a dohányzásellenes intézkedéseinket. Megnyugtató továbbá az is, hogy a dohányfüstnek kitett emberek aránya lényegesen csökkent. Ez azt mutatja, hogy a nyilvános helyeken való dohányzásra vonatkozó szigorú rendelkezések és a dohányzásról való lemondás elõnyeirõl szóló tájékoztató tevékenységek – mint például a „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésû uniós kampány – eredményesek voltak.

Az európai polgárok dohányzáshoz való hozzáállását feltáró uniós felmérés megállapításai a következõk voltak:

  • A naponta elszívott cigaretták száma 14,2, ami az elõzõ, 2009-es felmérés eredményéhez (14,4 cigaretta/nap) képest enyhe csökkenést jelent.
  • Az uniós lakosság fele sosem dohányzott: ez az arány az elmúlt három év folyamán változatlan maradt.
  • A jelenlegi dohányosok 61 %-a már megpróbált leszokni a dohányzásról, öt közül egy a felmérést megelõzõ évben.
  • Noha az éttermekben és bárokban a dohányfüstnek kitett emberek aránya 17 %-kal csökkent, az uniós polgárok 14 %-a mégis arról számolt be, hogy az elmúlt 6 hónapban éttermekben ki volt téve a dohányfüstnek, 28 %-uk pedig kávézókban vagy bárokban.
  • Az uniós polgárok 73 %-a támogatja az illegális cigarettakereskedelem visszaszorítását célzó biztonsági intézkedések bevezetését, még akkor is, ha ennek következtében a cigaretták drágábbak lennének.
  • Az EU-ban a dohányosok és volt dohányosok 33 %-a állítja, hogy a dohánytermékek csomagolásán feltüntetett egészségügyi figyelmeztetések befolyásolják/befolyásolták a dohányzással szembeni hozzáállását és magatartását.

Elõzmények

A dohányzás az elkerülhetõ halált okozó tényezõk közül a legelsõ az Európai Unióban. Évente az Unióban 700 000 idõ elõtti elhalálozáshoz vezet.
A dohányfogyasztás Európa-szerte való visszaszorítására a Bizottság továbbra is átfogó dohányzásellenes politikát folytat.

Mechanizmusok, tevékenységek és kezdeményezések széles köre, beleértve a dohányzás elleni jogszabályokat, valamint a megelõzést és a leszokást segítõ tevékenységeket, a dohányzásellenes politika fenntartását és erõsítését szolgálja.

A dohánytermékekrõl szóló 2001-es irányelv felülvizsgálata jelenleg zajlik; a Bizottság 2012 második felében szándékozik benyújtani erre vonatkozó javaslatát. Az EU mellett valamennyi tagállam ratifikálta a WHO Dohányzás-ellenõrzési Keretegyezményét, amely 2005. februárjában lépett hatályba.

A dohányfüstmentes környezetrõl szóló tanácsi ajánlás, amelyet 2009-ben fogadtak el, arra kérte fel a tagállamokat, hogy az állampolgáraikat a zárt légterû nyilvános helyeken, munkahelyeken és tömegközlekedési eszközökön a dohányfüsttõl védõ jogszabályokat fogadjanak el és hajtsanak végre. Az ajánlás a dohányzásellenes törvények szigorítására is tartalmaz felhívást, a gyermekek védelmét, a dohányzásról való leszokás támogatását és figyelmeztetõ piktogrammok cigarettacsomagokon való elhelyezését elõsegítõ intézkedések bevezetésével.

Tájékoztató kampánya részeként a Bizottság 2011-ben útjára indította „A volt dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésû kampányát. A kampány új szakaszába ért, az elsõ év sikereire alapozva. Most egy átdolgozott program követi azt az eredeti stratégiát, amely szerint a „A volt dohányosok megállíthatatlanok” kampány célja, hogy változtasson a dohányzáshoz való hozzáálláson mégpedig úgy, hogy a dohányzáshoz fûzõdõ negatív egészségügyi következményekrõl áthelyezi a hangsúlyt a leszokással járó pozitív elõnyökre, ezáltal motiválva a dohányosokat szerte Európában a dohányzásról való leszokásra.