Még nincs vége! Súlyos utórengések rázták meg Észak-Olaszországot
2012.05.31
Két erõs utórengés: egy 5,8-as és egy 5,4-es erejû rázta meg május 29-én az olaszországi Emilia-Romagna régiót, amely 9 nappal korábban egy 6,0 erõsségû földrengést tapasztalt.

Ezen eseményeket is figyelembe véve, a katasztrófák modellezésével foglalkozó Eqecat cég felülvizsgálta korábbi kárbecsléseit, melyet 300 millió euróról 700 millióra módosított. Ez a kárbecslés is bizonytalannak nevezhetõ, mivel a károknak kitett vagyontárgyak értéke, valamint azok biztosítottságáról nincsenek egyértelmû adatok.

Az Eqecat szerint az utórengések ugyanazokat a területeket érintették, mint amelyeket a fõ rezgések, mindössze 15 kilométerre a május 20-i rengések epicentrumától, mintegy 30 kilométerre északnyugatra Bolognától.

Súlyos épületkárokról és halálesetrõl is történt jelentés. Az érintett épületek között lakossági épületek, templomok és kereskedelmi ingatlanok is találhatók. A dolgozókat az egész régióban evakuálták, több ezer ember kényszerült elhagyni otthonát május 20-át követõen.

Az utórengésekben megsérült épületek többsége valószínûleg már az eredeti rengések során is károkat szenvedett, bár egyes esetekben az eredeti károk nem váltak nyilvánvalóvá. Nagyobb infrastrukturális kárról nem érkezett bejelentés.

A jelenlegi biztosított károk 300-ról 700 millió euróra történõ módosítása jelentõs eltérésnek tekinthetõ az Eqecat eredeti 100 millió eurós becsléséhez képest. Ez elsõsorban a legfrissebb utórengéseknek, valamint a régió biztosított értékének frissített adatainak tudható be.

A rengeteg kisebb utórengés, amely a régióban bekövetkezett várhatóan újabb jelentõs veszteségek felszínre kerülését eredményezi. A május 29-i utórengések ugyan gyengébbek voltak, azonban az eredeti földrengés során meggyengült épületekben ez is óriási károkat eredményezhetett. A régiót ráadásul további utórengések fenyegetik.

A biztosított károk felbecslését ráadásul nehezíti, hogy a kereskedelmi létesítmények és azok tartalmának (nevezetesen a régió élelmiszer- és ipari termékei) értéke nehezen meghatározható, mint ahogy azok biztosítottsága is. Az Eqecat becslései során azzal a feltételezéssel élt, hogy a kereskedelmi és ipari létesítmények esetében 3-5%-os a biztosítási penetráció, míg a lakóingatlanok esetében 1% alatti.