Végelszámolás alatt a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet
2012.06.01
A PSZÁF 2012. június 1-jén kelt határozatában visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységi engedélyét és elrendelte az intézmény végelszámolását.

A hatósági intézkedésre azért került sor, mert a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatai megállapították: a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet elveszítette tõkéjét, sõt szavatoló tõkéje negatívvá vált. Ez nem teszi lehetõvé a biztonságos mûködést a takarékszövetkezet ügyfelei és partnerei számára, és súlyosan sérti a hitelintézeti törvény elõírásait is.

A tõkehelyzet helyreállítására sem a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet további belsõ tõkeképzõdése, sem külsõ tulajdonosi vagy intézményvédelmi alap révén történõ tõkeemelés révén nincs reális lehetõség, vagyis a takarékszövetkezet helyzete nem rendezhetõ rövid vagy hosszú távon. Az intézmény ráadásul több hónapja kifeszített likviditási helyzetben van, azaz fennállt a veszélye annak, hogy már rövid idõn belül sem képes eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A PSZÁF az elmúlt másfél évben több alkalommal a helyszínen vizsgálta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetet, illetve rendkívüli adatok és tájékoztatók folyamatos bekérésével kapott információt az intézmény helyzetérõl. A pénzügyi problémák erõsödésekor a PSZÁF azonnal intézkedéseket írt elõ az intézménynek, s amíg esély volt rá, lehetõséget adott számára a tõkehelyzet rendezésére. A további tõkeromlás miatt azonban csak az engedély visszavonása maradt egyetlen megfelelõ eszközként a helyzet rendezésére.

A Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet mintegy 17 ezer betétessel rendelkezik, mérlegfõösszeg szerint piaci részesedése ugyanakkor a hitelintézeti szektorban nem éri el a két ezreléket sem.