Bizonytalan idõkben nem költünk életbiztosításra
2012.06.04
Az európai biztosítók éves bruttó díjbevétele 2011-ben 1,5%-kal esett vissza változatlan árfolyamon számolva – derül ki az Insurance Europe pénteken kiadott statisztikáiból.

Az európai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítõ szervezet fõigazgatója, Michaela Kollert az eredményekhez hozzátette: „A nehéz gazdasági helyzet tükrében figyelemre méltónak mondható, hogy az európai biztosítási iparág változatlan maradt, amely kitûnõen szemlélteti a biztosítók pénzügyi stabilitáshoz való hozzájárulását, a piaci volatilitás idején is.”

Az európai biztosítási ágazat elõzetes eredményei azt mutatják, hogy a teljes díjbevétel enyhe visszaesése az életbiztosítási díjbevételek csökkenésével magyarázható, amely a teljes ágazat 60%-át tette ki.

Az életbiztosítások díjbevétele 4%-kal, 650 milliárd euróra csökkent, elsõsorban az új, fõként egyszeri díjas biztosítások számának visszaesése miatt. Ez azzal magyarázható, hogy az ügyfelek inkább a rövid távú megtakarítási termékek felé fordulnak a bizonytalan befektetési környezet miatt.

A nem-életbiztosítások díjbevétele eközben majdnem 3%-kal, 439 milliárd euróra emelkedett. A gépjármû-biztosítási ágazat – amely csaknem 30%-át adja a nem-élet üzletágnak – díjbevétele 3,5%-kal, 128 milliárdra nõtt.

A összes díjbevétel kismértékû csökkenése ellenére az európai biztosítók összes kezelt vagyona 2%-kal, 7682 milliárd euróra hízott, amely elmarad az elõzõ év 6%-os növekedésétõl.

Az Insurance Europe legutóbbi éves jelentése, amely múlthét pénteken jelent meg, PDF-ként letölthetõ.