USA: megtriplázódnak a katasztrófa-károk
2011.06.27
Meghaladta 15,5 milliárd dollárt az idõjárás által okozott károk idei nagysága az Egyesült Államokban, amely háromszorosa az elmúlt 20 év átlagának – állítja a biztosításközvetítéssel foglalkozó Aon Corp.

A károk nagy részét az április-májusi tornádók és viharok okozták.

Az elmúlt 20 évben az Egyesült Államokban évi átlag milliárd dollárnyi kárt okoztak az idõjárási jelenségek, ami az idei elsõ félévben már háromszorosára hízott, ráadásul a jellemzõen óriási károkat okozó hurrikán-szezon még be sem köszöntött – derül ki az Aon Benfield jelentésébõl.

A károk zömét nyolc nagyobb vihar okozta, melybõl öt esetben a károk nagysága meghaladta az egy-egy milliárd dollárt. Két tornádó pedig mindenidõk legnagyobb kárát okozta az USA-ban.

Természetesen a tényleges károk nagysága itt is meghaladta biztosítottakét: elõbbiek 21,65 milliárd dollárt tettek ki.

A japán és új-zélandi földrengéssel, az ausztrál árvízzel és a közel-keleti zavargásokkal együtt a globális biztosítói és viszontbiztosítói károk nagysága idén meghaladhatja az évi 60 milliárd dollárt. Ennek megfelelõen egyes régiókban már most emelkedés figyelhetõ meg a biztosítási díjakban, de az USA-ba nemsokára beköszöntõ hurrikánszezon még több szegmenst kényszerít majd árazásának felülbírálására – állítják a szakértõk.