Egyre jobban szorul a hurok a nyugdíjalapok nyakán!
2012.06.05
A részvénypiacok zuhanásának és az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetõen májusban a vállalati nyugdíjalapok finanszírozottsági szintje tovább csökkent – derül ki a Mercer hétfõn közzétett jelentésébõl.

Az S&P 1500-as amerikai kompozit index - ami magában foglalja az S&P 400-as, S&P 500-as és az S&P 600-as indexeket - vállalatai által szponzorált nyugdíjalapok eszközeinek jövõbeli kötelezettségekhez mért aránya az áprilisi 79 százalékról május végére 76 százalékra csökkent.

Májusban a legtöbb amerikai vállalati nyugdíjalap óriásit zuhant finanszírozottsági szintjét tekintve. A legnagyobb esés azonban áprilisban következett be, amely lényegében megszûntette az idei elsõ negyedéves pozitív teljesítményt – nyilatkozta Jonathan Barry, a Mercer bostoni partnere.

Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a legtöbb amerikai nyugdíjalap jelentõs volatilitásnak van kitéve: csak az elmúlt két hónapban 152 milliárd dollárral csökkent eszközeik értéke – tette hozzá Barry.

Új stratégiák

A vállalatok új stratégiákat követnek, hogy megszabaduljanak a járadékkal meghatározott (azaz DB, defined benefit) nyugdíjalapok kockázataitól. A General Motors például múlt héten jelentette be, hogy mintegy 42 ezer bérbõl és fizetésbõl élõ munkavállalójának ajánlja fel egyszeri lehetõségként, hogy a havi nyugellátás helyett egyösszegû kifizetést válasszon. Emellett a GM szerzõdést köt az amerikai Prudential Insurance biztosítóval azon munkavállalók nyugdíjának fedezésére, akik elutasítják az egyösszegû ajánlatot. Az ügylet révén a GM azt reméli, hogy 26 milliárd dollárral csökkentheti jövõbeli nyugdíjkötelezettségeit.

A Mercer mérföldkõnek nevezte a GM lépését, amire már egy ideje számítottak az elemzõk, hogy egy hasonló mértékû ügylet precedenst teremt a többi vállalati nyugdíjalap körében is.

Összességében az S&P 1500-as amerikai kompozit index vállalatai által szponzorált nyugdíjalapok alulfinanszírozottsága 488 milliárd dollár volt május végén, amely jelentõs emelkedést jelent az április végi 408 milliárdhoz képest.