Melegrekordra hidegrekord: károkat okoz a szélsõséges idõjárás!
2012.06.06
Az idei szélsõséges idõjárási körülmények nem okoztak olyan mértékû károkat, mint 2010 rendkívüli jégesõi, árvízei, azonban még így is volt olyan biztosító, ahova kétszer annyi kárbejelentés érkezett, mint tavaly – írja a Privátbankár.hu.

Míg 2012. május másodikán a 33,3 foknak köszönhetõen megdõlt a hatvanéves melegrekord, május 18-án már -2 fok alatti minimumértékkel 39 éves hidegrekordot mérhettünk, amit további váratlan lehûlések és esõzések követtek.

Groupama Garancia Biztosítóhoz több mint 4100 vagyonbiztosítási kárbejelentés érkezett májusban, ami jól mutatja a szeszélyes idõjárás hatásait - ez kétszer annyi, mint tavaly.

Az elmúlt hetek viharai, felhõszakadásai, illetve villámcsapásai idén májusban közel 160 millió forintos kárt okoztak a Groupama Garancia Biztosító ügyfeleinek.

Kiemelkedõen sok, 783 bejelentés érkezett villámcsapások kapcsán, a legnagyobb kifizetés is egy villámcsapás másodlagos hatása miatt történt, 1,6 millió forint értékben.

Az idei szélsõséges idõjárás az ország szinte minden régióját érintette, de a legtöbb kárbejelentés - hasonlóan a tavalyi évhez - Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyébõl érkezett, összesen 730 káresettel, több mint 28 millió forint értékben.

Az Aegon Biztosítóhoz május végéig csaknem 750 kárbejelentés érkezett, a viharok után ennél a biztosítónál is a villámcsapások okozta károk voltak túlsúlyban. A legtöbb bejelentést az Aegon Budapestrõl és a Dunántúlról kapta.

A biztosítók rendre felhívják a figyelmet, hogy telefonos felmérés alapján hamarabb is utalni tudják a kártérítést. A módszer elõnye a gyorsaság, ugyanakkor elõfordulhat, hogy egy kárfelmérõ személyesen pontosabban fel tudja mérni a helyzetet - jó ha ezt is észben tartjuk ilyenkor.