Az iratok pótlása tízezrekbe kerül: már erre is van biztosítás!
2012.06.07
A Genertel tapasztalatai szerint az ügyfelek közel harmada a legolcsóbb helyett az összetett szolgáltatást nyújtó lakásbiztosítást részesíti elõnyben. Az egyre okosabb lakásbiztosítások széles köre ma már sokszor alapszolgáltatásként is kínál olyan fedezeteket, amelyekrõl a biztosítottak többsége nem is tud, pedig azok sokakat érintõ problémákhoz kapcsolódnak. Ilyen lehet az ellopott, megrongálódott vagy megsemmisült személyes okmányok pótlása, amely a befektetett idõn kívül sok tízezer forintos kiadást is követelhet a károsulttól, aki nincs tisztában azzal, hogy biztosítási fedezete erre is kiterjed.

Ha megtörténik baj, sok ügyfél csak a lakásban, illetve az ahhoz tartozó vagyontárgyakban esett kárral számol, pedig ma már az olcsóbb lakásbiztosítások körében is egyre általánosabb, hogy azok az ott lakókra vonatkozó balesetek esetén is térítenek. Ugyanígy egyre általánosabb alapszolgáltatás a személyes okmányok pótlási költségeinek fedezete is. Ez az elsõ ránézésre csekélynek tûnõ kártérítés korántsem elhanyagolható mértékû:

Az okmányok pótlása nem csupán egy lakástûz vagy egy nagyobb vízkár esetén válhat szükségessé, hanem betörés, rablás vagy besurranó tolvajlás során is. Az iratok beszerzése összességében könnyen több tízezres nagyságrendû kiadást is jelenthet. Ezért már a megkötéskor célszerû ellenõrizni, hogy a kiválasztott lakásbiztosítás fedezete valóban kiterjed-e erre a kockázatra is.

Különösen bûncselekmények esetén hasznosak azok a további pótlólagos szolgáltatások, amelyek – csekély kiegészítõ díj ellenében – a fentieken felül a zárcsere és a bankkártya pótlásának szintén öt számjegyû költségeit is átvállalják.

„A lakásbiztosításokhoz kapcsolódó kiegészítõ szolgáltatáscsomagok díja havi néhány száz forintot tesz ki, ezért igen népszerûek az ügyfelek körében – tájékoztat Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója. – Tapasztalataink szerint a legnépszerûbb fizetõs kiegészítõk a készpénzlopás, rablás és tolvajlás elleni biztosítások, illetve a különféle vészelhárító- és asszisztencia-szolgáltatások és a bõvített üvegtörés, de egyre többen kérnek jogvédelmi kiegészítést is. A lakásbiztosítások esetén egyelõre nem igaz az állítás, hogy az ügyfelek kizárólag az árat nézik: háromból egy ügyfelünk az extra szolgáltatásokat csomagszerûen tartalmazó összetett lakásbiztosítást választja a jobbára csak klasszikus fedezeteket tartalmazó olcsóbb termékkel szemben.”