Veszélyes a geotagging
2011.06.28
A célzott betörések elleni hagyományos eszközök és módszerek hatékonyságát alááshatja egy óvatlan online bejegyzés. Az idõzáras lámpák vagy rádiók, a rendszeresen ürített postaláda ellenére is rájöhetnek a betörõk, hogy nem vagyunk otthon, ha világgá kürtöljük: hetekre elutazunk, nyaralunk. A közösségi oldalak használata már több éve általános gyakorlat. Az iwiw és Facebook mellett okostelefonok segítségével ma már pillanatnyi helyzetünket is megoszthatjuk, például Forsquare-en keresztül Érdemes még jobban figyelni a biztonsági beállításokra: az NRC kutatása szerint a magyarok harmada még a telefonszámát is feltünteti adatai között – olvasható a Privátbankáron.

„Sokan nem tudják, de a GPS-képes digitális fényképezõgépek és az okostelefonok a velük készített fényképhez olyan metaadatokat csatolnak, amelyekbõl kiderül, hogy az mikor és hol készült. Ez az ún. geotagging, ami hasznos funkciója lehet ezeknek a készülékeknek, de könnyen vissza is lehet vele élni.” - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese a Privátbankárnak. „2009-ben fogtak el Los Angeles-i rendõrök egy csapat tinédzsert, akik olyan hírességek házaiba törtek be, mint Lindsay Lohan, Paris Hilton, Orlando Bloom és Megan Fox. A rendõröknek a fiatalok bevallották, hogy az internet segítségével találták meg a hírességek otthonát. Mi inkább azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy lehetõleg ne osszon meg olyan információkat a nagy nyilvánossággal, amit mások kihasználhatnak.”


„Lakásunk és értéktárgyaink biztonsága érdekében az a legjobb megoldás, ha csak hazaértünk után osztjuk meg a családi nyaralás képeit, vagy azt, hogy hol, milyen érdekességet láttunk. Azt is állítsuk be a telefonunkon vagy digitális kameránkon, hogy ne rögzítse automatikusan a vele készített képek keletkezésének idejét és helyét.