Növekvõ árvízkockázatok, emelkedõ biztosítási díjak
2012.06.13
A brit biztosítók jelentõs mértékû kárigényre számíthatnak, miután az elmúlt hónapban jelentõs esõzések sújtották a szigetországot. Ez egyre nehezebbé teszi a társaságok számára idei évre kitûzött profitcéljaik elérését, amely a biztosítási díjak növelésére kényszerítheti õket.

Hétvégén több száz embert kellett kitelepíteni Nyugat-Walesbõl, miután a heves esõzések miatt kialakult árvíz lakókocsikat és otthonokat árasztott el, de Anglia egyéb részein is kisebb áradások söpörtek végig.

Az elõrejelzések szerint további folyamatos esõsre és áradásokra lehet számítani, a brit Környezetvédelmi Ügynökség információi szerint pedig 39 árvíz-riasztás van érvényben országszerte.

Egyes biztosítók számára ezt azt jelenti, hogy idei profitcéljaik veszélybe kerülhetnek, amennyiben az árvizekhez kapcsolódó kárigények tovább emelkednek.

Szakérõk szerint az iparág összesített kárhányada 3-6 százalékponttal is romolhat. Az Aviva és az RSA, Nagy-Britannia legnagyobb vagyonbiztosítói az idei évre rendre 97% és 95%-os kárhányaddal számoltak, melynek szinten tartásához a díjak emelésére kényszerülhetnek, hogy visszanyerjék az árvízzel kapcsolatos kárkifizetéseket.

Nagy-Britanniát az elmúlt 10 évben számos súlyos árvíz sújtotta: kiemelkedõen magas, mintegy 3 milliárd fontnyi kárt okoztak a 2007-es áradások.

Az iparág jelenleg tárgyalásokat folytat a kormánnyal, hogy miként lehetne megfizethetõ lakásbiztosítást nyújtani a magas kockázatú területeken élõknek, miután a jelenleg érvényben lévõ megállapodás jövõ év júniusában lejár.

A megállapodás értelmében a biztosítók megfizethetõ díjú lakásbiztosítási konstrukciókat nyújtottak az árvíz sújtotta régiókban is, cserébe a kormány megígérte, hogy milliárdokat fog költeni árvízvédelmi fejlesztésekre.

Az iparág a mostani rendszert egy viszontbiztosítási konstrukcióval szeretné leváltani, ahol a Flood Re viszontbiztosító éves díjfizetésért cserébe átvállalná az árvízkockázatok egy részét, és amely az adófizetõk pénzére is támaszkodna egy rendkívül súlyos árvíz bekövetkezése esetén.

A brit környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság (DEFRA) és a brit biztosítók szövetsége (ABI) között zajló tárgyalásokat a felek „konstruktívnak” nevezték. Az ABI korábban arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem lép életbe új megállapodás 2013. júniusa után, úgy akár 200 ezer otthon maradhat biztosítási fedezet nélkül az árvíz sújtotta régiókban.