Újabb külföldi befektetõket enged be Kína
2012.06.15
A kínai Értékpapír Felügyeleti Hatóság (CSRC) májusban hét külföldi intézményi befektetõnek adott engedélyt kínai részvények és kötvények vásárlására – adta hírül a Reuters.

Az engedélyt kapó intézmények az \"A\" kategóriás, azaz a helyi devizában denominált részvények és kötvények kereskedésének a külföldi befektetõk elõtt történõ megnyitását szolgáló QFII (qualified foreign institutional investor) program keretében hajthatnak végre befektetéseket Kínában.

Az alábbi intézmények kaptak engedélyt: Eurizon Capital SA, BOCI-Prudential Asset Management Ltd, Fullerton Fund Management Company Ltd, Lion Global Investors Ltd, a Generali Fund Management S.A., William Blair & Company, L.L.C. és az Investec Asset Management Ltd.

A Kína pénzügyi piacára vonatkozó átfogó reformterv részeként az ázsiai ország már egy ideje igyekszik bõvíteni a QFII program résztvevõit. A külföldiek befektetõkre 2003 óta vonatkozik szigorú tõkekontroll, míg a kínai társaságok számára létrehozott úgynevezett minõsített intézményi befektetõi (Qualified Domestic Institutional Investor, QDII) programot 2006-ban indították.

Ez év elején a kormány 50 milliárd dollárral, 80 milliárdra emelte a QFII kvóta maximumát, vagyis a külföldi befektetõk maximum ennyi értékpapírt vásárolhatnak. Ezen kívül a gyorsított engedélyezési eljárásra is rábólintott a kormány.

Kínai papírok vásárlására eddig 170 külföldi intézmény volt jogosult, közül 129 kapott úgynevezett összevont kvótát, 25,19 milliárd dollár értékben április végéig.