Milliárdok spórolhatók bukósisak használattal
2012.06.15
A motorkerékpárosok számára elõírt bukósisak viselése rengeteg életet, továbbá több mint 3 milliárd dollárt mentett meg 2010-ben az Egyesült Államokban – állítja egy tegnap közzétett szövetségi tanulmány.

Az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelõzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) felmérése szerint a bukósisak használatának köszönhetõen mintegy 1500-zal csökkent a halálesetek száma, továbbá az egészségügyi kiadások és a sérülések miatt kiesõ jövedelmek csökkenése együttesen mintegy 3 milliárd dollárnyi megtakarítást eredményeztek nemzet szinten.

Az USA-ban 19 államban törvény írja elõ a motorkerékpárosok számára a bukósisak használatát, 28 államban csak bizonyos személyekre vonatkozik a törvényi elõírás és három államban egyáltalán nincs ilyen jogszabályi elõírás – állítja a CDC.

A bukósisak használatának köszönhetõ éves megtakarítás mértéke meglehetõsen nagy szórást mutat az egyes államok vonatkozásában: Kaliforniában – ahol minden motoros számára kötelezõ a használat - 394 millió dollár, Új-Mexikóban – ahol csak a 18 év alattiak számára kötelezõ – 2,6 millió dollár. A CDC becslései szerint további 1,4 milliárd dollárnyi megtakarítás lenne elérhetõ, ha minden motoros sisakot viselne.

2010-ben összesen 4502 ember halt meg motoros balesetben, amely a közlekedési balesetbõl eredõ halálesetek 14%-át jelenti, holott a forgalomban lévõ jármûvek kevesebb mint 1%-át alkotják a motorkerékpárok.

A 2008 és 2010 között balesetben elhunyt motorosok több mint 40%-a nem viselt sisakot, holott a motorral történõ halálos balesetekben elhunyt vezetõk számát 37%-kal, az utasokét 41%-kal csökkentette 2010-ben a bukósisak használata – állítja elemzésében a CDC.

A halálesetek száma akkor kezdett emelkedni, amikor a bukósisak használatára vonatkozó törvényeket enyhíteni kezdték. A tanulmány Floridát hozza fel példaként, ahol 2000-ben a mindenki számára kötelezõen elõírt sisakhasználat helyett már csak a 21 év alattiak, illetve a 10 ezer dollárnál alacsonyabb összegû egészségbiztosítással rendelkezõk számára tették kötelezõvé bukósisak viselését. Két évvel a törvénymódosítás után a 10 ezer regisztrált motorkerékpárra esõ halálesetek száma 21%-kal emelkedett, a fej, vagy koponyasérüléssel kezelt motorkerékpárosok kórházi költségei megduplázódtak: 21 millóról 50 millió dollárra nõttek.

Hazánkban tavaly 21 ezer fõvel, vagyis mintegy 14%-kal kevesebben haltak meg közúti balesetben a magyarországi utakon, mint egy évvel korábban; a halálos áldozatok csaknem fele vétlen áldozat volt – derül ki a KSH statisztikáiból. A KSH szerint a csökkenésben a fokozott közúti ellenõrzés mellett szerepet játszott, hogy a növekvõ üzemanyagárak miatt egyre többen használták a tömegközlekedési eszközöket. Tavaly a balesetek 60 százalékát személyautóval közlekedõk, 11 százalékát kerékpárosok, 10 százalékát tehergépkocsivezetõk, 5 százalékát segédmotoros kerékpárosok, 4 százalékát motorkerékpárosok okozták.

Forrás: KSH