Megkezdõdtek az ingyenes szûrõprogramok: melyek a leggyakoribb egészségügyi problémák?
2012.06.18
Az egészségtudatos életmód jegyében a Generali a Biztonságért Alapítvány (GABA) a Class FM-mel együttmûködve egész nyáron ingyenes egészségügyi szûrõvizsgálatokat végez. A mostani hétvégén Abádszalókra látogatott a Generali szûrõbusza, melynek segítségével több, mint 500 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A tapasztalatok szerint a leggyakoribb probléma a magas vérnyomás, magas vércukor- és koleszterinszint volt, de néhány olyan problémát is sikerült idõben kiszûrni, amely kellõ kezelés nélkül súlyos bajt okozhat.

A Generali a Biztonságért Alapítvány a Generali Egészségügyi Szûrõprogram keretében a hétvégén a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókra, a Tisza-tó partjára látogatott el. Az alapítvány szûrõbuszában a szombati nap folyamán összesen 564 vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A helyszínen dolgozó orvosok elmondása alapján a leggyakoribb egészségügyi probléma a magas vérnyomás, magas vércukor és koleszterin szint volt.

A melanóma vizsgálaton három embernél is kiszûrtek olyan bõrelváltozást, ami feltétlenül további kezelést igényel, mert akár rosszindulatú betegség is lehet belõle. A szemvizsgálatok során sok fiatalnál állapítottak meg szemizom gyengeséget, elsõsorban a túlzott számítógép-használat miatt, a 40 év felettiek negyedének pedig olvasószemüveget javasolt a vizsgálatot végzõ szemész. Két embernél kezdõdõ szürkehályogot diagnosztizáltak, õket szakorvoshoz irányították a szûrõbuszon dolgozó egészségügyi szakemberek.

A Generali Egészségügyi Szûrõprogram következõ állomása Balatonfüred lesz, ahol a Vitorlás téren lesz lehetõsége az érdeklõdõknek szemészeti és bõrgyógyászati vizsgálatra, vércukorszint- és vérnyomásmérésre, igénybe vehetnek háziorvosi tanácsadást, és koleszterinszint- valamint testzsírszázalék-mérésen is részt vehetnek. A szûrõvizsgálatok mellett egész napos gyermekprogramokkal és könnyûzenei koncertekkel – Kasza Tibi, Hooligans, Elsõ Emelet – várják a szervezõk az érdeklõdõket három hét múlva a Balaton partján.

A Generali Egészségügyi Szûrõprogram idõpontjai és helyszínei:

  • Június 16. szombat Abádszalók, Tisza-tó Strand területe
  • Július 7. szombat Balatonfüred, Vitorlás tér
  • Július 21. szombat Budapest, Ramada Aquaworld
  • Augusztus 4. szombat Gyõr- Aranypart Szabadstrand
  • Augusztus 18. szombat Debrecen, Kossuth tér


A Generali felmérése szerint a hazai felnõtt lakosság 48%-a semmilyen szûrõvizsgálatra nem jár rendszeresen. Mindez szakértõk szerint nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország egészségügyi mutatói a legrosszabbak között találhatóak Európában: az alkoholhoz és a dohányzáshoz köthetõ megbetegedések aránya kétszerese az európai átlagnak, és hazánk sajnos élen jár a rákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések arányát tekintve is.

„A Generali Alapítvány segítségével a megelõzés fontosságát szeretnénk hangsúlyozni. A legnagyobb értékünk az egészségünk, de sokszor mindezt már csak akkor ismerjük fel, ha bekövetkezett a baj, pedig a megfelelõ vizsgálatok rendszeres elvégzésével jelentõsen csökkenthetjük a kockázatokat. Erre szeretnénk a programsorozatunkkal felhívni a figyelmet.” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

Az eseményrõl készült képeket az alábbi linken tekinthetik meg:
https://www.facebook.com/#!/media/set/?set=a.145731162228947.29360.143311192470944&type=1