Görögországban nyaral? Jobb, ha elég készpénzt visz magával!
2012.06.19
A SEB svéd bank közleményében arra figyelmezteti a Görögországba tartó turistákat, hogy vigyenek magukkal elegendõ készpénzt arra az esetre, ha a készpénz-automaták, vagy a bankok és egyéb pénzügyi intézmények által üzemeltetett hitelkártya rendszerek mûködése leállna egy rendszerszintû összeomlás esetén.

A svéd bank összeállított egy listát a turisták számára megfontolásra javasolt intézkedésekrõl, ami a mai napon tovább bõvült a bank vezetõ közgazdásza és befektetési stratégája javaslataival, a tegnapi görög választások eredménye fényében.

A svéd ügyfelek ugyanis aggodalmuknak adtak hangot a svéd kamatváltozások irányát illetõen, valamint azzal kapcsolatban, hogy az észak-svéd exportõröket – elsõsorban vasérc és fa – miként érintik Dél-Európa folytatódó problémái.

A bank közgazdásza szerint sokkal fontosabb az exportõrök szempontjából a fõbb ázsiai piacok fejleményei, mivel a svéd exportõrök relatíve keveset értékesítenek Dél-Európában.

Ami a helyi kamatlábak alakulását illeti, a szakértõ szerint nagyobb aggodalomra ad okot az infláció túl alacsony szintje a monetáris lazítás, valamint a központi bankok kvantitatív intézkedései következtében.