Saját egészségbiztosítót akarnak a cseh régiók
2011.06.28
A Csehországi Régiók Szövetsége (AKC) saját egészségbiztosítót szeretne létrehozni – jelentette be a szövetség elnöke.

Michal Hasek, dél-morvaországi elöljáró, továbbá a Cseh Szociáldemokrata Párt elsõ alelnöke bejelentette, az AKC azt szeretné elérni, hogy az egészségügyi szolgáltatásokért fizetendõ összegek függetlenek legyenek attól, hogy állami, régiós vagy helyi önkormányzati irányítás alatt álló egészségügyi intézmény nyújtja azokat. A szövetség ennek érdekében megkezdte az elõkészületeket.

A cseh Egészségügyi Minisztérium, és az egészségbiztosítók támadják a tervet, mondván, a piacon nincs szükség még egy új egészségbiztosítóra.

Hasek szerint a régiós vezetõk mindegyike nehezményezi, hogy azonos egészségügyi szolgáltatásért különbözõ díjakat kell fizetni az egyes intézményekben. Egy régiós egészségbiztosító felállításával azonos kondíciókat teremtenének az összes intézményben.

Az Egészségügyi Minisztérium szóvivõje szerint épp az ellenkezõjére volna szükség: csökkenteni kellene a biztosítók számát a cseh piacon.

A helyi törvényi elõírások szerint minimum 50 millió korona tõkére, és 50 ezer szerzõdõ ügyfélre van szükség Csehországban egy biztosító megalapításához, amit két éven belül 100 ezerre kell növelni. Hasek szerint 14 régió biztosan össze tudja grundolni a szükséges összeget, és szerzõdõt.