Hivatalos bizonyítványt kaphatnak az európai kockázatkezelõk
2012.06.19
Az európai kockázatkezelõket tömörítõ szövetség (Ferma) egy pán-európai szakmai alkalmassági bizonyítvány bevezetését tervezi az európai kockázatmenedzserek számára.

A Ferma által felállított munkacsoport épp a terv részleteit dolgozza ki, melyet 2012 októberében kívánnak bemutatni a Ferma Versaillesban megrendezésre kerülõ szemináriumán.

A bizonyítvány célja, hogy független igazolást nyújtson a kockázatkezelõ magas szintû szakmai tudásáról és tapasztalatáról, ezáltal hasonló szintre emelve a szakmát a jogászokéhoz, vagy könyvelõkéhez.

A munkacsoport be kívánja vonni a Ferma nemzeti tagszövetségeit és oktatási intézményeket is a kétféle – szakmai és szakértõi – bizonyítvány kialakításába.

A szakmai bizonyítvány a kockázatkelõk tapasztalatát, szakmai fejlõdési útját és tanulmányi hátterét igazolná, és elsõsorban azok kaphatnák meg, akik vezetõ beosztásban dolgoznak. A bizonyítvány megszerzéséhez akkreditált oktatási szervezetek által nyújtott oktatáson, valamint vizsgán kellene részt venni.

Jelenleg a kockázatkezelõi szakma nem rendelkezik olyan egységes bizonyítvánnyal, tanúsítvánnyal, amely földrajzi határokon átívelõ, pán-európai szintet képviselne. Ahhoz, hogy elismert szakma váljon a kockázatkezelésbõl, a szakembereknek bizonyítaniuk kell elméleti tudásukat, a gyakorlati megvalósításhoz szükséges képességek meglétét, és a stratégiai és operatív szintû tapasztalatot egyaránt.