Nem minden felügyelet üdvözli a Szolvencia II-t
2011.06.28
Az indiai biztosítási felügyelet (IRDA) nem lelkesedik a szolvencia II. szabályrendszer Indiában mûködõ biztosítótársaságokra vonatkozó bevezetésének. A helyi biztosítók egyelõre a szolvencia I. normáit követik.

Nem állnak rendelkezésre olyan statisztikai adatbázisok, melyek elengedhetetlenül szükségesek a szolvencia II. bevezetéséhez – nyilatkozta az IRDA egyik szakértõje a helyi sajtónak.

Az IRDA szerint a szolvencia II. által elõírt kockázatbecslések elvégzése Indiában különösen problémás, mivel nincsenek olyan egyértelmû kalkulusok, melyek azonos eredményre vezetnének.

A felügyelet bejelentette, a következõ hónapokban véglegesítik az életbiztosítókra vonatkozó nyilvános forgalomba hozatali szabályokat. Az általános biztosítók esetében ugyanis eltérõ IPO-szabályokat alkalmaznak, miután kockázati kitettségük is eltérõ. Az általános biztosítók esetében 10 év mûködés után engedélyezik a tõzsdére lépést

A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap most értékeli az IRDA által, a helyi biztosítókra felállított könyvelési szabályokat, hogy azok megfelelnek-e a nemzetközi standardoknak. A vizsgálat várhatóan jövõ év elején fejezõdik be, addig 3-4 alkalommal találkozik a két nemzetközi szervezet az indiai felügyelettel. A legutóbbi Világbanki felmérésre 2001-ben került sor.