„Kelet-Európának új egészségbiztosításra van szüksége”
2012.06.21
Az osztrák biztosítási csoport, a Vienna Insurance Group ott szeretne lenni Kelet-Európában, mikor az egészségbiztosítási piac liberalizálásra kerül – közölte az új vezérigazgató a Handelsblattnak adott interjúban.

A VIG nagyobb hangsúlyt kíván helyezni a közép-kelet-európai régióra, fõként ingatlanpiaci befeketetésekben gondolkodik a vállalat – számolt be róla a német lap szerdán.

Az új vezérigazgató, Peter Hagen az interjúban elmondta: „Kelet-Közép-Európa sokkal érdekesebb célpont számunkra, mint a nyugati országok. A régió ingatlanpiaci visszaesésének nincs különösebb jelentõsége számunkra, mivel csak a továbbra is attraktív lokációkban gondolkodunk.”

„Prága központja mindig Prága központja marad” – fogalmazott Hagen.

A vezérigazgató szerint Kelet-Európában a biztosítási piac növekedési potenciálja igen magas. Példaként Ukrajnát hozza fel a vezetõ, ahol az egy fõre jutó életbiztosítási kiadások nagysága egy évben 10 dollár. Amennyiben ezt sikerül megduplázni, úgy az évi 500 millió dollárnak megfelelõ díjbevétel növekedést jelent. Ilyen összegekrõl Nyugat-Európában csak álmodni lehet – tette hozzá Peter Hagen.

Banki partnerükön, az Erste bankon keresztül történõ értékesítés is tovább fokozható. A 20 évvel ezelõtti piacnyitás is azt jelenti, hogy mára a szerzõdések nagy része elavult, vagyis megújításra várnak. Ez kihat a gépjármû-biztosítási üzletágra, ahol a régi jármûvek lecserlésére jelent óriási lehetõséget a biztosítók számára. Ehhez nagyon aktívan jelen kell lennni a használtautó kereskedõk körében, hogy a biztosítási szerzõdéseket megszerezhessük – tette hozzá a VIG vezére.

A csoport felvásárlási tervei kapcsán Magyarországot hozta fel példaként Hagen, mivel a csoport hagyományosan a kis- és közepes méretû országokat célozza meg. Elképzelhetõnek tartja, hogy egy-egy nagyobb nyugati versenytárs kivonul a régióból, ami felvásárlási lehetõséget termtene, azonban jeleneg ilyen lehetõséget nem lát a piacon.

Strukturális problémák, illetve jelenleg zajló átalakulások most is vannak még Kelet-Európában. Példaként az egészségbiztosítást hozta fel az osztrák biztosítási vezér, amely még mindig elsõsorban állami kézben van, azonban lassan megkezdõdik itt is a liberalizáció, leghamarabb talán Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban.

A piacnyitás pontos szerkezete azonban még mindig nem teljesen világos, egy teljes privatizációra várhatóan egyik országban sem fog sor kerülni Hagen szerint. A német-osztrák modell bevezetésének azonban jó esélyét látja, ahol az alacsonyabb jövedelmû osztályok számára az alapvetõ szolgáltatásokat az állam nyújtja, míg a magasabb jövedelmûek számára lehetõség nyílik magánbiztosítás vásárlására.