A bolgár biztosítók megússzák az euró válságot
2012.06.22
Jót tenni a biztosítási ágazatnak, ha a bolgár biztosítóknak sikerülne leküzdeni a 2011-ben és 2012 elsõ hónapjaiban regisztrált lassulást – közölte az Uniqa Biztosító kockázatkezelõje, Boris Palichev a Bulgaria ON AIR-nek.

A szakértõ szerint az új európai tõkekövetelmények, amelyeknek a bolgár biztosítóknak is meg kell felelniük, mûködésük átszervezésére készteti õket.

A bolgár pénzügyi felügyeleti bizottság helyettes elnöke, Broislav Bogoev azonban úgy véli, hogy a szabályozói változások nem állítják semmilyen különleges nehézség elé a biztosítókat, és csõdöket sem fog eredményezni az ágazatban.

Bogoev szerint Bulgáriában a biztosítók nem tartoznak a válság által leginkább sújtott piaci szereplõk közé, és a biztosítási díjbevételek is stabilak tudtak maradni az elmúlt évekhez képest.

Palichev szerint azonban az életbiztosítási piac Bulgáriában még komoly fejlõdésre szorul, ami egyúttal óriási potenciált is jelent, jelenleg azonban még viszonylag alacsony szinten áll más európai országokkal összehasonlítva.

Az életbiztosítási szerzõdések számát, illetve a lakossági lefedettséget illetõen az európai biztosítási szövetség, az Insurance Europe becslései szerint több mint 520 millió életbiztosítási szerzõdés volt érvényben 2010 végén Európában, amely kevesebb mint 1%-os csökkenést jelez 2009-hez képest. Ez azt jelenti, hogy az európai lakosság több mint 90%-éa rendelkezik életbiztosítási fedezettel. Nemzeti szinten azonban óriási eltérések mutatkoznak: Bulgáriában a lefedettség 17%, míg Svédországban 447%! Hazánkban a 2003-as 36%-hoz képest 2010-ben már csak a lakosság 29%-a rendelkezett életbiztosítással.