Offshore szélerõmûvekkel növelné bevételeit az Allianz
2012.06.27
Az Allianz offshore szélerõmû-parkokba fektetne, miután Németország legnagyobb biztosítója alternatív módokon igyekszik növelni befektetésbõl származó jövedelmeit. Az Allianz komolyan gondolkodik tengeri szélturbinák megvásárlásában, amíg azok kockázat-hozam profilja elfogadható – közölte David Jones, a müncheni székhelyû Allianz Specialized Investments vezérigazgatója egy konferencián. A társaság 2005 óta mintegy 1,3 milliárd eurót fektetett megújuló energia projektekbe, elsõsorban szárazföldi szél- és napenergia erõmûvekbe.

A biztosítók és nyugdíjpénztárak új befektetési lehetõségek után kutatnak, miután az alacsony kamatlábak megtépázták a kötvényhozamokat, a részvénypiacokat pedig extrém volatilitás jellemzi. Tavaly Dánia két legnagyobb nyugdíjalap kezelõje, a PensionDenmark és a PKA fektetett többek között tengeri szélfarmokba, 6 milliárd dán korona értékben (750 millió euró). Ezek várhatóan 25 éven keresztül mûködnek, hiszen az európai nemzetek támogatják a kibocsátásmentes technológiák elterjedését.

„Elvileg már készen állunk arra, hogy offshore szélerõmûvekbe fektessünk” – mondta Jones, hozzátéve: „amennyiben erre sor kerül, úgy is csak kisebbségi befektetõként szállnánk be vezetõ, és stabil mûködési eredményeket felmutató projektekbe.” Az Allianz már tárgyalásokba kezdett néhány közüzemmel.

Az tengeri szélerõmûvek általában nagyobbak, mint a szárazföldiek, ami nagyobb tõkeszükségletet is jelent. Ezek a projektek jelenleg még kevésbé ismert technológiákat használnak, és üzemeltetés terén sem rendelkeznek még hosszú évekre visszatekintõ tapasztalattal, ugyanakkor nagyobb hozamot is ígérnek, mint a szárazföldi szélenergia-parkok – tette hozzá Jones.

„Nekünk nincsen semmilyen kötelezettségünk, amely elõírná, hogy adott idõintervallumban, meghatározott összeget kellene tiszta energiaforrásokba fektetnünk, mi pusztán befektetõk vagyunk, akik megfelelõ kockázattal korrigált hozamot kívánnak nyújtani ügyfeleink számára” – közölte a táraság vezetõje.

A megújuló energia ágazat számára meglehetõsen kemény év lesz az idei. A PriceWaterHouse Coopers szerint az amerikai és az európai gyártók is egyre nagyobb költség nyomás alá helyezõdnek, miközben számos kínai gyártó számára a hitelszûke és a növekvõ verseny jelentik majd a kihívást. Kína jelentõs többletkapacitása miatt számos vállalat kiszorulhat a piacról, nem csak az ázsiai országban, de az Egyesült Államokban és Németországban is, amely tehát a piaci szereplõk számának csökkenését jelenti.

A folytatódó bizonytalanság az eurózóna gazdaságát illetõen sokkal nehezebbé teszi az üzleti környezetet az idei évben. Egy mélyebb válság visszafoghatja a befektetések megújuló szektorba áramlását, azonban a PwC szerint a legnagyobb ügyletekre nem lesz hatással.