Marsh: második negyedévben is emelkedtek a biztosítási díjak
2012.06.29
Immár harmadik egymást követõ negyedévben emelkednek a globális biztosítási díjak, miután az iparág arra törekszik, hogy megerõsítse pénzügyi helyzetét a tavalyi év közel rekord szintû katasztrófa kifizetései nyomán – közölte a Marsh biztosítási alkuszcég.

2012 második negyedévében az átlagárak mintegy 1,4%-kal meghaladták az egy évvel ezelõttit, melyek immár 2011 szeptembere óta emelkednek – derül ki a Marsh 20 legnagyobb biztosítási piacot elemzõ jelentésébõl.

A Marsh által készített index eredményei egybevágnak más alkuszok és biztosítók felméréseivel, amelyek szintén mérsékelt díjemelkedésrõl számolnak be, a 2011-ben bekövetkezett természeti katasztrófák által okozott 116 milliárd dolláros károk ellenére.

A historikus adatok alapján elmondható, hogy a jelentõs kárkifizetéseket követõen a biztosítási díjak meredeken emelkedni szoktak, mivel a kevésbé jól finanszírozott szereplõk kiesnek a piacról, ami a bent maradók számra lehetõvé teszi a díjemelést.

Elemzõk szerint a visszafogott áremelkedést részben az magyarázza, hogy a kötvény- és részvénypiacokból kiábránduló befektetõk a biztosítási és viszontbiztosítási iparágba fektetik pénzüket, elsõsorban katasztrófa kötvények vásárlásával.

A legnagyobb díjemelkedés azokon a piacokon következett be, melyeket a tavalyi súlyos természeti katasztrófák közvetlenül is érintettek. Japánban a vagyonbiztosítási díjak átlagosan 30%-kal emelkedtek, a márciusban bekövetkezett súlyos földrengés nyomán.

Az Egyesült Államokban, a világ legnagyobb biztosítási piacán, a vállalatok 60%-ának többet kellett fizetnie vagyonbiztosításáért az idei második negyedévben – írja jelentésében a Marsh.