Néhány év, és a telefonunk menti meg életünket?
2012.07.02
Az elkövetkezõ öt évben hordozható, vezeték nélküli eszközök jelentõs elterjedésére lehet számítani a sport- és egészségügyi piacon: a 2011-ben mért 20,77 millióról, 2017-re meghaladhatják a 169 milliót. Ezek közül minden ötödiket az egészségügyben használják majd - állítja legfrissebb jelentésében az ABI Research.

Míg a készülékek nagy részét a fogyasztó-orientált sport, fitness és wellness piac hasznosítja majd, a hordozható vezeték nélküli eszközöket a betegek távolról történõ monitorozására, vagy a helyszínen nyújtott egészségügyi szolgáltatásokhoz is egyre elterjedtebben használják majd – állítja a jelentés.

A kis helyigény, az alacsony költségek, az alacsony energiaigény és a szabványoknak megfelelõ vezeték nélküli kapcsolat miatt ezek az eszközök fogyasztók és betegek milliónak fogja megváltoztatni az életét, és tevékenységét a következõ öt évben, amennyiben valóban alkalmasnak bizonyulnak az egyének tevékenységének és állapotának távolról történõ monitorozására.

Márpedig az ABI Research szakértõi azt jósolják, hogy 2017-re a sport- és egészségügyi piac számára gyártott minden ötödik vezeték nélküli, hordozható elektronikus eszközt orvosi célokra, többek között a használó vércukorszintjének, vagy szívverésének nyomon követésére fogják használni. Ez több mint kétszerese lenne a 2011-re jellemzõ aránynak.

„Mivel a készülékek hordozhatók, és az általuk összegyûjtött adatok automatikusan hálózatra tölthetõk, megoszthatók, elemezhetõk, így az így összeállított egészségügyi diagnózisra is gyorsabb és hatékonyabb választ tudnak adni az egészségügyi dolgozók” – állítja az ABI Research vezetõ elemzõje, Jonathan Collins.

Az egészségügyben is használható készülékek közé tartozik például a Zeo Sleep Manager Mobile, amely a pácienst alvás közben kíséri figyelemmel, vagy a vezeték nélküli vércukorszint mérõ, a Telcare BGM.