Kezdõdik a vakáció, jönnek a balesetek!
2012.07.03
Június közepén befejezõdött az idei tanév, és több mint 1 millió gyermeknek kezdõdött el a nyári vakáció. A következõ hetekben számukra a játék, a pihenés és a kirándulás játssza majd a fõszerepet, a szülõknek azonban érdemes idõben felkészülniük erre az idõszakra, hiszen az önfeledt játéknak gyakran kisebb-nagyobb baleset a vége. A Generalihoz tavaly nyáron közel 3000 olyan kárigény érkezett, amikor gyermekek sérültek meg és több mint 25 millió forintot fizetett ki a szülõknek. Éppen ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy az otthoni elsõsegély-felszerelés mellett a gyermekek balesetbiztosításáról is idõben gondoskodjunk.

A statisztikák azt mutatják, hogy a gyermekeket érintõ balesetek száma jelentõsen megnövekszik a nyári hónapokban, az iskolai szünet ideje alatt. Ennek oka nemcsak az, hogy sokkal több idõt tölthetnek a szabadban, elõkerülnek a kerékpárok, görkorcsolyák és a rollerek, de az is, hogy nagyon sok szülõ nem tudja megoldani a gyermeke folyamatos felügyeletét. Emiatt sokszor egyedül indulnak játszani a gyerekek, amibõl gyakran kisebb-nagyobb baleset lesz.

A nyári idõszakban az egyik legnagyobb veszélyforrást a közlekedés jelenti. A hõségben a gyerekek figyelme is jelentõsen csökken. Éppen ezért az autósoknak különösen óvatosan kell vezetniük, hogy megelõzhessék a kicsik figyelmetlenségébõl, meggondolatlanságából eredõ baleseteket.

„Sajnos társaságunknál is azt tapasztaljuk, hogy a nyári hónapokban jelentõsen megnövekszik a gyermekeket érintõ balesetek száma. Az esetek nagy többségét az okozza, hogy a gyerekek felügyelet nélkül indulnak játszani, és a játék hevében kisebb-nagyobb sérüléseket, illetve a figyelmetlen közlekedés miatt közlekedési balesetet szenvednek. Ezért fontos, hogy a szülõk próbáljanak meg gondoskodni arról, hogy a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül. Akár egy idõsebb testvér, vagy a nagyszülõk jelenlétével is megelõzhetõ a baj.” – mondta el Schaub Erika, a Generali személybiztosítási üzletágvezetõje.

A Generalihoz tavaly nyáron közel háromezer, gyermekeket érintõ kárigény érkezett A leggyakoribb esetek a váll, felkar (több mint 200-szor) csukló (közel 500 esetben), alkar (több mint 700-szor), felkartörés, valamint a lábszár, térd, és bokasérülések voltak (közel 400 esetben). A társaság 2011-ben, a június és augusztus között elszenvedett balesetekre több mint 25 millió forintot fizetett ki a szülõknek.

Magyarországon ma nagyjából 2 millió fiatalkorú közül hozzávetõlegesen 380 ezren rendelkeznek magánbiztosítással az államilag finanszírozott gyermekbiztosításon kívül. Ezek közül a Generali Szimbával biztosított gyermekek száma nagyjából 280 ezer, így elmondható, hogy jelenleg ez a legnépszerûbb gyermekbiztosítás a magyar piacon.

Ráadásul az államilag finanszírozott balesetbiztosításhoz képest a Szimba tanuló-balesetbiztosítás jóval szélesebb védelmet biztosít, például baleseti mûtéti térítést, baleseti- és normál kórházi napi térítést, de térít a kiemelt gyermekbetegségekre, az égésre, vagy a kullancscsípésre is. Ráadásul a szülõknek nem kell a kórházban magára hagyniuk gyermeküket, mert a biztosító a kísérõ kórházi tartózkodásának költségeit is megtéríti.