Európa legnagyobb nem életbiztosítói - íme a lista!
2012.07.04
Az Allianznak sikerült megõriznie 2011-ben is vezetõ szerepét, mint Európa legnagyobb nem-életbiztosítója – derül ki a spanyol Mapfre biztosító ragsorából.

A német biztosító vezeti a 2011-es díjbevételi listát: összesen mintegy 44,772 millió euróra tett szert nem-életbiztosítási termékek értékesítésébõl, míg második helyen, 30 millió dollár feletti díjbevétellel az Axa végzett.

A kihívásokkal teli tavalyi év ellenére szinte az összes top 10-be tartozó biztosító meg tudta õrizni pozícióját a megelõzõ évhez képest. A Zurich Insurance és a Generali a harmadik és negyedik helyen végeztek.

Az Eureko-ról Anchmea nevet változtató biztosító az ötödik helyen maradt, valamint a Mapfre is meg tudta õrizni hatodik helyét a rangsorban. Az egyetlen kivételt az Aviva jelentette, amely helyet változtatott a Munich Re tulajdonában álló Ergo biztosítóval, így végül a 2011-es lista nyolcadik helyét nyerte el.

Ez annak a ténynek tudható be, hogy az Aviva csoport csökkentette részesedését 2011-ben a Delta Lloydban, valamint nem konszolidálta pénzügyi kimutatásait. A Groupama és az RSA továbbra is a kilencedik és tizedik helyen állnak.

Az Achmea volt az egyetlen biztosítási csoport, melynek csökkent a díjbevétele, miután 2011 januárjában eladta az Avero Belgium biztosítótársaságot. A Zurich díjbevétele dollárban számítva – kimutatásiban is dollárt használ - 4,6%-ot növekedett, euróban azonban 1,4%-ot csökkent.

A rangsort felállító Mapfre díjbevétele nõtt a legnagyobb mértékben, 13,4%-kal, köszönhetõen a nemzetközi biztosítási és viszontbiztosítási értékesítései emelkedésének. A legjobb tíz biztosító összesen 1,63%-kal növelte tavaly díjbevételét. A növekedés ellenére tízbõl öt biztosítónál romlott a kárhányad, elsõsorban a növekvõ kárkifizetéseknek köszönhetõen.