Pert nyert a PSZÁF: hamarosan pénzt kapnak az ING-pénztár volt és jelenlegi tagjai
2012.07.05
Az ING Nyugdíjpénztár mindenkor jóhiszemûen, pénztártagjainak érdekeit szem elõtt tartva kezelte a rá bízott vagyont, a törvényi, szabályozási keretek között olyan befektetési lehetõségeket keresve, amelyek a legbiztonságosabb gyarapodást kínálják tagjai számára.

A PSZÁF azt kifogásolta korábbi döntésében, hogy a pénztárak a közvetlen értékpapír-befektetések és közvetlenül megvásárolt befektetési alapok mellett olyan befektetési alapokba fektették be tagjaik vagyonát, melyek nem egyedi értékpapírokat, hanem diverzifikált befektetést megvalósító befektetési alapokat vásároltak. A PSZÁF véleménye szerint ez az indokoltnál magasabb díjterhelést jelentett a tagok számára. Ezzel szemben az ING Nyugdíjpénztár kimutatta, hogy az egyedi értékpapírokat és a befektetési alapokat vásárló befektetési alapok teljes díjterhelése azonos szinten volt, így az a költséghatékonyság és a befektetési korlátok figyelembevételével is a törvényi elõírásoknak megfelelõ befektetési forma volt.

A bíróság döntésének végrehajtása érdekében a pénztár egyeztetést kezdeményez a Felügyelettel annak érdekében, hogy a helyzet rendezéséhez szükséges intézkedési tervét elõkészíthesse és benyújthassa, és néhány hónapon belül sor kerülhessen a másodfokú ítélet szerinti különbözet tényleges kifizetésére. Az ING Nyugdíjpénztár magánnyugdíjpénztári ágazatának jelenlegi tagjai esetén a kifizetés a tagok egyéni számláját fogja gyarapítani. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépett tagok esetében a kifizetés egy része a közös állami kasszába kerül. Tekintettel arra, hogy a visszalépett tagok számottevõ része az ING esetében kapott reálhozamot, ezért az összeg további része volt tagjainknak kerül kifizetésre pótlólagos reálhozam kifizetésként. Az egy fõre jutó tagi kifizetések azonban mind a visszalépett, mind a maradó tagok esetén alacsonyak lesznek. A kifizetéshez szükséges teljes összeg elkülönített számlán áll rendelkezésre a pénztárnál, így annak forrása biztosított.

Az ING Nyugdíjpénztár a jogerõs döntés áttekintését követõen mérlegelheti felelõsen a szabályozási feltételeknek, a gazdálkodási elõírásoknak, és a hatékony mûködés iránti elvárásoknak is megfelelõ jövõbeni üzleti modelljét.

Mint ismeretes, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2010 második felében vizsgálta meg több nyugdíjpénztár befektetési, vagyonkezelési tevékenységét. Ennek során megállapította: a vagyonkezelõi szolgáltatásokért fizetett díjakkal kapcsolatban négy nyugdíjpénztár és vagyonkezelõik többször megsértették a jogszabályokat. A PSZÁF az érintett pénztáraknak határozatokban írta elõ: mutassák ki és fizessék vissza tagjaiknak az indokolatlan közvetett befektetések okozta többletköltségeket, miután azokat érvényesítették vagyonkezelõikkel szemben.

Az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár közigazgatási perben támadta meg a felügyeleti határozatot, szintén az abban foglalt kötelezések hatályon kívül helyezése érdekében. A Fõvárosi Ítélõtábla 2012. július 4-i jogerõs ítélete alapján a pert a PSZÁF nyerte meg, amely alapján a felügyeleti határozat végrehajtandóvá vált.