Kiderültek az Aviva eladási tervei
2012.07.05
Az Egyesült Királyság-i székhelyû biztosító csütörtökön mutatta be értékesítési terveit, mellyel részvényeinek eddigi gyenge teljesítményén szeretne fordítani a társaság.

John McFarlane, az Aviva ügyvezetõ elnöke elmondta, hogy a stratégiai felülvizsgálat során az 58 önálló üzleti szegmensen belül 16 gyengén teljesítõt azonosítottak, melyek értékesítésre kerülnek.

Többek között eladásra vár a csoport dél-koreai üzleti egysége, egy brit szárny és kisebb üzleti partnerségek olasz bankokkal. Ugyanakkor az amerikai üzletágak jövõbeli sorsáról nem nyilatkozott az Aviva, holott korábban ezt is az eladásra váró egységek közé sorolta a társaság.

Az ausztrál bank, az ANZ egykori vezérigazgatója májusban vette át az Aviva ideiglenes vezetõi székét, miután az igazgatói fizetési terveken felbõszült befektetõk leváltatták a korábbi vezérigazgatót, Andrew Mosst.

Az ideiglenesen kinevezett új vezetõ munkába állása után kijelentette, hogy vissza kívánja szerezni az Aviva részvényeseinek tiszteletét a részvények értékének helyreállításával. Ezen kívül a csoport mérlegét is erõsíteni szeretné, mivel elemzõk már aggodalmukat fejezték ki a tõketartalékok volatilitása miatt.

Az elkövetkezõ 12 hónapban egy sor változás elé fog nézni az Aviva, mely intézkedések közül néhány akár 2013 végéig is eltarthat, amit azt jelenti, hogy a tervek hatását már jövõre is érezni lehet, azonban teljes hatását csak 2014-ben fogja kifejteni – tette hozzá McFarlane.

Jelentõs, mintegy 400 millió fontnyi költségmegtakarítást is el szeretne érni az ideiglenes vezetõ, melynek érdekében a technológiai és üzemeltetési költségek mellett a bérköltségeket is csökkenteni fogják, jórészt a középvezetõi szintek megnyirbálásával. Ez a vezérigazgató és az operatív személyzet között jelenleg fennálló 9 vezetõi szint 5 szintre csökkentését, vagyis számos menedzser elbocsátását jelenti. A jelenlegi túlzott bürokráciát is meg kell szûntetni az Avivánál, amely ugyanakkor nem jelentheti a kockázatok kontrolljának csökkenését – közölte McFarlane a részvényesekkel.

Amint a csoport megtalálja az vezérigazgatót, McFarlane az Aviva nem ügyvezetõ elnöke lesz.